Dostupni linkovi

Iran: Naša Neda, naš glas


Snimka ubijene studentice
Snimka ubijene studentice

Snimka mlade, umiruće, žene, na ulici u Teheranu obišla je svijet , a dvadesetogodišnja studentica Neda postala je simbolom protesta u Iranu. Tragični događaj podsjetio je na ulogu žena u demonstracijama kojima se upozorava na nepravilnosti i malverzacije s izbornim rezultatima. Ne samo da zajedno s muškarcima dižu glas protiv, već i same šalju snimke, sudjeluju na blogovima, javljaju se u radijske i tv programe.

Piše: Golnaz Esfandiari, priredila Mirjana Rakela

Neda je postala simbolom pokreta za promjene u Iranu. Neki su već 20. juni, kada je dvadesetgodišnja studentica umirala pred kamerama, nazvali „Nedinim danom“.

Mlada je žena sahranjena u nedjelju, a prema neslužbenim informacijama, vlasti su zabranile održavanje molitve u džamiji u znak sjećanja na nju. Neda je želju za promjenama platila vlastitim životom. Jedna je od tisuće žena koje danima prosvjeduju u Teheranu i drugim velikim gradovima Irana.

Supruga bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hashemi Rafsjanija bila među prvima koji su pozvali na javne proteste nakon izborne prijevare 12. juna. Njena kćerka Faezeh Hashemi sudjelovala je u demonstracijama i bila zbog toga kratko pritvorena. Iranske žene na prosvjedima nose natpise „Gdje je moj glas?“

Neda Agha Soltani
Yasaman, 42-godišnja domaćica rekla je našem radiju da je trenutačno kod kuće i da čeka da bude uhapšena. „Oni dolaze po svakoga, hapse jedno po jedno“. Glasala je za reformistu, kao i mnoge druge Iranke. One jednostavno žele veća prava.

Mirhosseina Mousavija u izbornoj je kampanji pratila supruga, Zahra Rahnavard, koja je bivša dekanica sveučilišta i savjetnica bivšeg predsjednika Mohammada Khatamija. U posljednjih nekoliko dana dva se puta sastala sa studentima kojima je prenjela poruke supruga da on neće odustati od zahtjeva za poništavanjem izbora.

Istina i predsjednik Mahmud Ahmedinajad je obećao veća prava ženama. Njega podržava novinarka Fatemeh Rajabi, inače supruga glasnogovornika vlade.

Ugledna aktivistica za prava žena, Nasrin Sotoudeh, ističe da su mnoge žene imale mnogo razloga protestirati zbog Ahmedinajadovog reizbora. „ Tokom njegovog četvorogodišnjeg predsjednikovanja jedan broj žena je izveden pred sud, osuđen na dugogodišnje zatvore, a mnoge su žrtve nasilja i kod kuće“, kaže Nasrin. Zahra Gholamipour, predsjednica Paniranske stranke nam je rekla kako iranske žene ne žele šutjeti, ili se smatrati manje vrijednima od muškaraca, čak i nakon što su im nakon revolucije prava bila ograničena. Zato se one danas nalaze na čelu prosvjeda za pravo na slobodu izbora,“ ističe ova političarka.

Obje sugovornice našeg radija su uvjerene da će žene, koje čine 65 posto studentske populacije, nastaviti za zahtjevima za veća prava.

Neke već imaju slogan „ Naša Neda, naš glas“. U prijevodu s perzijskog Neda je „glas“.
XS
SM
MD
LG