Dostupni linkovi

Isa Mustafa: Provedba Sporazuma o pravosuđu izazov za sve


Premijer Isa Mustafa
Premijer Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa izvestio je u četvrtak Skupštinu Kosova o postignutom sporazumu o pravosuđu ove nedelje u Briselu.

Govoreći o detaljima ovog sporazuma, Mustafa je rekao da su sva postignuta rešenja u skladu sa ustavnim okvirom Kosova i aktuelnim zakonima, te da zato nisu potrebne izmene zakona.

Premijer Kosova je dodao da će se funkcionalizacijom ovog sporazuma ugasiti sudovi i tužilaštva u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova.

„Osnovni principi dijaloga o pravosuđu bili su: jedinstveni pravosudni sistem, odnosno, jedan osnovni sud za ceo region Mitrovice, kao što je predviđeno zakonom, te jedno osnovno tužilaštvo. Sudije i tužioci će raditi zajedno, i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi. Fizički aspekat sudova regulisaće se na praktičnom načinu, odnosno, krivični predmeti će se tretirati u objektima suda na severu, dok će se građansKe parnice voditi u objektima suda na jugu. Predsednik suda i glavni tužioc dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužioc će biti Albanac, a predsednik suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju strukture stanovništva u tom delu“, kazao je Mustafa.

On je dodao da će, kako bi se povećao pristup građana pravdi, Osnovni sud u Mitrovici funkcionisati u dva objekta.

„Ova podela je urađena samo zbog funkcionalnih i infrastrukturnih razloga, i podela je urađena na osnovu prirode predmeta na kojima će različita odeljenja raditi. Tako će odeljenje za teške zločine i deo opšteg odeljenja koji se bavi krivičnim predmetima biti u Osnovnom sudu na severu grada. Apelacioni sud u severnom delu Mitrovice imaće dvojicu sudija Albanaca, i pet sudija Srba i odgovaraće direktno Apelacionom sudu. Odeljenje za teške zločine imaće četvoricu sudija Albanaca i isti broj srpskih sudija. Odeljenje koje će se baviti svim krivičnim predmetima u severnom i južnom delu Mitrovice i u Zvečanu, imaće pet sudija srpske nacionalnosti i četiri sudija albanske, a predviđeno će i zamenici glavnog tužioca biti Albanac i Srbin“, istakao je Mustafa.

On je dodao da će se na jugu suditi svi civilni predmeti.

Premijer je kazao da će uspostavljanje pravosudnog sistema u jednom delu zemlje, koji je skoro 15 godina bio izolovan od ruke pravde, biti veliko dostignuće, ali i izazov za sve. On je dodao da ovaj sporazum predviđa integraciju dosadašnjih pravosudnih struktura sa severa u pravosudni sistem Kosova.

„U sporazumu o pravosuđu nema pobednika ili gubitnika. U ovom sporazumu je pobedila pravda, i premda mislim da su dobile sve strane, svi građani, pobedio je suverenitet i integritet naše zemlje“, naglasio je premijer.

On je dodao da će EULEX tokom ovog tranzicionog perioda imati važnu ulogu, a kako bi pomogao prenos predmeta iz srpskih sudova u kosovski pravosudni sistem.

„Integracija severnog dela Republike Kosova je osetljiv proces, ali on se dešava. Uspostavljanje pravde i povratak poverenja građana ovog dela u pravosudne institucije i njihov rad dokazaće nam da je svo požrtvovanje tokom ovih godina bilo vredno“, kazao je Mustafa.

Premijer Kosova je na sednici Skupštine takođe kazao da su dosadašnji sporazumi postignuti u Briselu doprineli poboljšanju života građana u ekonomsko-socijalnom planu, u slobodi kretanja, integraciji severa i u rasformiranju ilegalnih struktura u oblastima u kojima su postignuti sporazumi.

Po prvi put, dodao je on, u Skupštini Kosova su Srbi sa celog Kosova. Iako je postizanje sporazuma važno još je važnije njihovo sprovođenje, naglasio je Mustafa.

On je dodao da je Kosovo u velikoj meri ispunilo svoje obaveze, dok je srpska strana kasnila u tome, pa je čak ponekad i kršila sporazume, što je predstavljeno sada i u Briselu.

Sporazum o pravosuđu podržali su poslanici Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, dok je opozicija ovaj sporazum ocenila štetnim po Kosovo jer se njime omogućava, kako su rekli, unutrašnja podela pravosudnog sistema.

U predstojećem periodu razgovaraće se o demarkaciji granice, nestalim licima, kompezaciji ratne štete, povratak dokumenata, arheoloških artefakta i dr.

Poslanici Srpske liste u četvrtak nisu prisustvovali radu Skupštine.

XS
SM
MD
LG