Dostupni linkovi

Ističe rok za otetog Hrvata


Tomislav Salopek sa snimak terorista
Tomislav Salopek sa snimak terorista

Predvečer ističe rok kojeg su islamski teroristi koji su u Egiptu oteli hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka dali egipatskim vlastima da oslobode uhapšene muslimanke, inače će oni ubiti Salopeka. U Egiptu je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, a i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je telefonom razgovarala sa egipatskim predsjednikom al Sisijem.

I dalje je neizvjesna sudbina Tomislava Salopeka kojeg su islamski teroristi 22. srpnja oteli u Egiptu i za čije oslobađanje traže da egipatske vlasti iz zatvora puste uhapšene muslimanke. Oni su na internetu objavili i idigitalni sat koji otkucava preostalo vrijeme, a ono po tom satu ističe u 17.35.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović u petak ujutro je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdel Fatah al­ Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Iz Ureda predsjednice kažu da ona čini sve kako bi on bio spašen. Ona je na tu temu razgovarala i s predstavnicima još nekih država.

„Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice“, kazala je predsjednica.

Tomislav Salopek je u Egiptu radio kao voditelj seizmološkog tima za francusku multinacionalnu tvrtku koja pruža usluge naftnoj i plinskoj industriji te zapošljava 8,5tisuća ljudi. Radio je na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu i Češkoj. Otac jedvoje djece, a njegova supruga Nataša i sestra otputovale su zajedno sa prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić u Egipat kako bi pomogle u njegovom oslobađanju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije osuđuje otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu te naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović u četvrtak je uputio "Poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka" na najvažnijeadrese u Egiptu, među ostalima egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipat da svojim utjecajem i autoritetom učine sve kako bi spasili život Tomislava Salopeka i time potvrdili kur'anski imperativ "… tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo," kaže se u pozivu.

Otac otetog mladića Zlatko Salopek je u razgovoru za France Presse (AFP) zamolio otmičare da mu puste sina.

„Tražim od ljudi koji drže moga sina da mu dozvole povratak svojoj obitelji. Motiv njegova dolaska u vašu domovinu bio je isključivo da zaradi kruh svojoj djeci. Ništa drugo“, apelira otac Salopek.

„Zahvaljujem Francuskoj za sve što je dosad učinila i molim je za suradnju s egipatskim vlastima kako bi spasili moga sina“, kazao je još Zlatko Salopek.

Otkako je otet Tomislav Salopek, ministarstvo preporuča svim Hrvatima da izbjegavaju putovanje u Egipat, ako im baš nije nužno.

Svaka je prognoza nezahvalna. Stručnjak za međunarodnu sigurnost Vlatko Cvrtila odmjeren je u izjavama.

„Brojni su faktori koji utječu na krajnji ishod, a većina tih faktora nalazi se u rukama egipatskih vlasti. Dakle njihovoj volji, želji, spremnosti da stupe u kontakt pa onda i u pregovore koji bi završili nadamo se pozitivnih ishodom“, konstatira Cvrtila.

„Načelno su u ovakvim situacijama šanse poprilično ograničene, naprosto zato što državne vlasti nikada ne žele pregovarati, a pogotovo popuštati ucjenama terorističke organizacije“, komentira bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Daniel Bućan.

Cvrtila pozdravlja što je ministrica Pusić i osobno otišla u Egipat:

„Mislim da je to dobar potez. A i sama činjenica da je ona otišla u Egipat, dakle nije otišla samo tako, vjerojatno u dogovoru s egipatskim vlastima, to znači da su i oni ovom slučaju dali određenu pozornost što nekako ostavlja jedan pozitivan dojam - bez obzira na složenost situacije - da će poduzeti sve kako bi spasili život i kako bi se ovaj slučaj završio pozitivno prije svega po Tomislava i njegovu obitelj.“

U kratkoj ali burnoj povijesti odnosa egipatske države i ISIL-a nije zabilježeno da su vlasti koji puta popustile i ispunile zahtjeve terorista, podsjeća Cvrtila:

„To je organizacija s kojom egipatske vlasti imaju dosta problema unazad nekoliko mjeseci, a posebice u zadnjih mjesec dana, dakle organizacija koja poduzima mnoge napade i koja je vrlo učinkovita u smislu toga da napada i strance, ali i domaće sigurnosne snage. Njihova doktrina je nepregovaranje, što je negativna stvar u cijeloj priči, negativan faktor, ali opet treba vjerovati da će u ovom slučaju i pod pritiskom Republike Hrvatske, ali vjerojatno i drugih država Europske unije učiniti sve kako bi spasili život Tomislavu.“

XS
SM
MD
LG