Dostupni linkovi

Krimski scenarij na istoku Ukrajine, Vašington upozorava Moskvu


Proruski demonstranti okupiraju vladine zgrade u Harkivu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Proruski demonstranti okupiraju vladine zgrade u Harkovu

Proruski demonstranti uzeli su oružje u jednom gradu na istoku Ukrajine, dok su u drugom proglasili separatističku republiku, u okviru akcija koje je su vlasti Ukrajine nazvale ruskim orkestriranim planom invazije na Ukrajinu.

Bijela kuća opomenula je ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog 'prikrivenih ili otvorenih' poteza u istočnoj Ukrajini i navela kako postoje jaki dokazi da su proruski demonstranti u regionu plaćeni.

"Vidjeli smo grupe proruskih demonstranata kako preuzimaju zgrade vlade u istočnoukrajinskim gradovima Harkovi, Donjetsku i Luhansku. Postoje jaki dokazi koji sugerišu da su neki od ovih demonstranata plaćeni i da nisu lokalni stanovnici", rekao je u ponedjeljak portparol Bijele kuće Jay Carney.

"Ukoliko Rusija uđe u istočnu Ukrajinu otvoreno ili prikriven, biće to vrlo ozbiljna eskalacija. Pozivamo predsjednika Putina i njegovu vladu da prekine sva nastojanja da destabilizuje Ukrajinu", rekao je Carney.

Demonstranti koji su okupirali zgradu regionalne aministracije u Donjecku proglasili su u ponedjeljak "suverenu narodnu republiku Donjetsk" i pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje "privremeni mirovni kontingent".

Referendum o budućem statusu istočne ukrajinske oblasti grada Donjecka biće održan najkasnije 11. maja, navodi se u rezoluciji koju je u ponedjeljak objavio regionalni parlament ku tom gradu, oji su okupirali proruski aktivisti.

Ovo tijelo prethodno je proglasilo formiranje suverene i nezavisne Narodne Republike Donjeck i transformisalo se u Vijeće Republike.

Proruski demonstranti upali su u zgrade administracije i u Karkovu, te Ured sigurosnih službi u Luganju. Policija nije primjenila silu protiv prosvjednika koji su na zgradu Vlade u Harkovu okačili rusku zastavu

(Snimak protesta u Harkovu)

Sva su tri grada vrlo blisko ukrajinsko-ruskoj granici. Neki od demonstranata traže organizovanje referenduma, sličnog onom koji je prošlog mjeseca održan na Krimu.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleg Turčinov otkazao je ranije planirani put u Litvaniju, kako bi se pozabavio posljednjim neredima u zemlji.

On je izjavio kako separatističke akcije na istoku Ukrajine predstavljaju "drugu fazu" specijalnih operacija čiji je cilj rasparčavanje Ukrajine.

Turčinov je u televizijskom obraćanju naciji rekao da dešavanja u tri istočna grada - Harkovu, Donjecku i Luhansku - pokazuju da neprijatelji Ukrajine "realiziraju krimski scenario", te naglasio da će biti provedene "antiterorističke mjere protiv lica koja su se latila oružja".
Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da su naredili i finansirali akcije separatista na istoku zemlje.

On je obećao da će, bez korištenja nasilja, vratiti red na istok zemlje.

Iz Brisela su stigle poruke zabrinutosti, pa je Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton prenijela kako je EU "uznemirena zbog situacije u tri istočna regiona Ukrajine".

Evropski zvaničnici veoma pažljivo prate razvoj situacije, rekla je Kocijančič novinarima u Briselu, te dodala da političke zahtjeve u Ukrajini treba postavljati na nenasilan način i u skladu sa zakonskim i demokratskim standardima.

Ukrajinske vlasti su u subotu pritvorile 15 ljudi pod sumnjom da spremaju svrgavanje vlasti u regiji Luhanjsk, nakon što su ruske tajne službe početkom prošle sedmice uhapsile 25 Ukrajinaca pod optužbom da planiraju napad na Rusiju.

Posljednjih nekoliko sedmica na istoku Ukrajine se stalno održavaju protesti proruskih aktivista. Paralelno, ruska vojska je sve brojnija na granici s Ukrajinom.

Promatrači kažu da su demonstracije jako dobro organizovane i koordinirane, pa se logičnim čini pitanje: zašto sada?

Moskva zvanično tvrdi da su u pitanju samoorganizirani, zabrinuti građani, ali opravdano se sumnja da je Putinova namjera držati Kijev pod stalnim pritiskom, uoči izbora zakazanih za 25. maj.
XS
SM
MD
LG