Dostupni linkovi

Istočna Srbija: Desetine sela danima bez struje


Nevolje stanovništva u istočnoj Srbiji, izazvane velikom hladnoćom i ledenom kišom se nastavljaju. Desetine sela u opštinama Svrljig i Knjaževac su već danima bez struje i telefonskih veza, a nepovoljne vremenske prilike otežavaju otklanjanje kvarova na elektro mreži tako da je još uvek neizvesno kada će struja stići do udaljenih planinskih sela.

Opštinski štab za vanredne situacije u Svrljigu u nedelju je doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije opštine koji je već sedam dana bez struje.

Jelena Trifunović, predsednica opštine kaže za Radio Slobodna Evropa da su sve ekipe Elektrodistribucije Svrljig na terenu, ali da saniranje oštećenih električnih vodova otežavaju vremenske neprilike.

„Situacija je veoma teška jer se radi o selima sa uglavnom staračkim stanovništvom, u brdsko-planinskom kraju kakva je cela opština Svrljig. Dobro je da su putevi prohodni i da kola Hitne pomoći mogu da stignu do svih sela. Međutim zbog dugotrajnog nestanka struje, domaćinstvima su ugrožene zalihe hrane u zamrzivačima, a daleko veći problem uslediće na proleće, kada se led i sneg otope jer su veoma oštećena poljoptivredne kulture i šume“, kaže Trifunovićeva.

Prema njenim rečima, očekuje se da će Elektrodistribucija uspeti da priključi neka od ugroženih sela, a da bi do sutra trebalo da sva sela dobila dobiju napajanje.

„Međutim zbog najavljenih loših vremenskih prilika ništa ne možemo da garantujemo iako su svi raspoloživi resursi angažovani na osposobljavanju elektro mreže“, kaže naša sagovornica.

Izuzetno teška situacija je i u opštini Knjaževac u kojoj je od 30. novembra bez struje 24 naselja sa nekoliko hiljada žitelja.

Predrag Stojanović, direktor Elektrodistribucije Knjaževac kaže da ekipe montera, na pojedinim pravcima, zbog leda ne mogu da priđu dalekovodima, a situacija se svakim danom pogoršava.

„Situacija u našoj opštini je izuzetno teška jer nikako ne uspevamo da smanjimo broj naselja bez struje. Uslovi za rad su veoma teški na provodnicima i stubovima ima mnogo leda tako da su bilo kakvi radovi nemogući i niko u ovom trenutku ne može da kaže kada će se situacija promeniti. Nekoliko manjih naselja, poput Šarbanovca i Radičevca, na višoj nadmorskoj visini neće u dogledno vreme imati struju dalekovod prema njima ide preko veoma nepristupačnog terena, a ima jako mnogo palih stubova. I kada bi imali stubove, nemoguće ih je dopremiti dok se vremenske prilike ne poprave. Takav je slučaj i na Tresibabi gde imamo dva sela na vrhu planine Krenta i Mučibaba, gde se naslage leda na kablovima svakodnevno povećavaju. Tamo su bukvalno pokidani svi provodnici, a pošto je i zemljište raskvašeno počeli su i stubovi da padaju", kaže Stojanović.

XS
SM
MD
LG