Dostupni linkovi

Istraga o EULEX-u može da naruši i poverenje u kosovske institucije


Hasan Preteni
Hasan Preteni

Istraga o sumnji na korupciju u EULEX-u može da utiče na rad kosovskih institucija koje su odgovorne za borbu protiv ove pojave, kažu visoki zvaničnici Agencije protiv korupcije. Oni dodaju i da ovakve sumnje unutar jedne međunarodne misije mogu umanjiti poverenje građana u domaće institucije.

Direktor Agencije protiv korupcije Hasan Preteni u izjavi za RSE navodi da je sve ono što se u poslednje vreme dešava sa EULEX-om loša vest ne samo za ovu misiju, već i za Kosovo.

"Postoji rizik da javnost izgubi poverenje u domaće i međunarodne institucije. Mislim da će ovo dodatno otežati percepciju šire javnosti i poverenje domaćim institucijama. Problemi koji su se sada pojavili govore da nije sve kako treba ni u međunarodnim institucijama“, kazao je Preteni.

S druge strane, vršioc dužnosti državnog tužioca Syle Hoxha za naš program kaže da bez obzira na sve što se dešava u EULEX-u, to neće uticati na posvećenost institucija borbi protiv korupcije.

"Tužioci će biti čak još više posvećeni borbi protiv korupcije. Međutim, bilo bi dobro da oni ne budu ometani u svom radu, bez obzira na kojim slučajevima rade. Pisanja i saopštenja svakako otežavaju istragu", izjavio je Hoxha.

Hasan Preteni iz Agencije protiv korupcije poručuje da je u cilju borbe protiv korupcije bitno sprovođenje zakona i jačanje insitucija koje bave ovom pojavom.

"Obaveze Kosova pripadaju njenim institucijama. Trebamo biti još jači. Trebamo sami završavati poslove, a ne da čekamo da neko drugi dođe i to uradi za nas. Naše institucije su krhke, ali one su naše i moramo ih učiniti funkcionalnim. Ne trebamo da tražimo odgovornost od drugih“, kazao je Preteni, dodajući da se iza rešetaka zbog korupcije nalazi samo jedna osoba.

Tokom prošle godine Agencija je primila 247 slučajeva korupcije, od kojih su 128 prosleđeni tužilaštvu i policiji. Najosetljivija oblast, odnosno oblast koja najviše generiše korupciju, jeste javna nabavka.

U poslednjem izveštaju Agencije se takođe navodi da je iz izjava o imovini visokih zvaničnika ustanovljeno da mnogi od njih imaju dve ili više funkcija. Jedan od zvaničnika čak ima sedam radnih mesta.

Američka ambasadorka na Kosovu Tracey Ann Jacobson u četvrtak je govorila o uključenosti političkih lidera u koruptivna dela i dodala da se pojedinačno nijedna politička partija ne može optuživati za tako nešto, zato što su mnoge uključene u sumnjive slučajeve korupcije.

Podsetimo, Kosovo, ali i EU potresli su članci objavljeni u dnevniku Koha Ditore o navodnoj umešanosti visokih zvaničnika EULEX misije u koruptivna dela.

Dnevnik je preneo da su “dva zvaničnika uzimali mito kako bi pokrili najmanje tri kriminalna slučaja”. U ove slučajeve navodno su umešani i kosovski visoki zvaničnici.

EULEX misija je potvrdila da pravosudni organi na Kosovu i EULEX od 2013. sprovode zajedničku istragu navoda korupcije i da su za to određeni tužioci i policijski istražioci.

Iz Brisela je najavljeno i da će veoma brzo biti imenovan pravni ekspert EU koji će imati nadležnost za proveravanje navoda o povezanost EULEX-a sa korupcijom.

Misija budućeg eksperta će biti da prođe kroz čitavu strukturu EULEX-a, da sprovede detaljnu proveru svega što se događalo.

XS
SM
MD
LG