Dostupni linkovi

Kopilot Lubitz krio da boluje od depresije


Policija iznosi dokaze iz kuće Lubitzovih
Policija iznosi dokaze iz kuće Lubitzovih

Njemačka policija zaplijenila je stvari koje su pripadale kopilotu Germanwingsa Andreasu Lubitzu, a prema nepotvrđenim medijskim napisima, pronađen je značajan trag koji bi mogao rasvijetliti zbog čega je ovaj Nijemac oborio avion i sa sobom u smrt odveo još 149 ljudi.

Strašna tragedija otvorila je brojna pitanja. Koliko se često provjerava i mentalno zdravlje pilota, a ne samo njegove letačke sposobnosti.

Njemačka policija pretresla je Lubitzov stan u Dusseldorfu i kuću koju je ovaj dvadesetosmogodišnjak dijelio sa roditeljima u Monabauru, sjeverno od Frankfurta. Brojne stvari su uzete sa oba mjesta, uključujući kutije i kompjuter.

"Pronašli smo nešto što će sada biti podvrgunuto testiranju. Ne možemo u ovom trenutku reći o čemu se radi, ali moguće je da je veoma značajan trag o tome šta sa desilo", rekao portparol policije Markus Niesczery, prenosi Daily Mail.

Mediji su javili da su među njima nađene poderane potvrde za bolovanje, uključujući i jednu za dan kobnog leta.

Međutim, policija je navela da pronađeni dokaz nije poruka prije samoubistva, te da nije bio poznat sigurnosnim službama iz bilo kojeg razloga.

Prema internim dokumentima Lufthansinog Aeromedical centra, Lubitz je patio od depresije i anksioznosti, te mu je bila dijagnosticirana teška depresija u vrijeme kada je 2009., prekinuo obuku za pilota.

Lufthansa, koja je vlasnik Germanwingsa, i njemačko tužilaštvo ne žele komentirati medijske natpise, dok eksperti upozoravaju da bi na tim podacima obitelji žrtava mogli graditi tužbu protiv Germanwingsa.

Lufthansa je u petak usvojila je pravilo o prisustvu dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trentuku tokom leta. Ovo pravilo od ranije važi za avionske kompanije u SAD.

U saopštenju "Lufthanse" navodi se da će nova procedura stupiti na snagu što je prije moguće, uz konsultovanje sa nacionalnom službom za avionski saobraćaj.

Već je nekoliko aviokompanija hitno primijenilo pravila po kojem u pilotskoj kabini ne smije ostati samo jedan pilot, jer se Lubitz zaključao u kabinu, nakon što je glavni pilot otišao na toalet, te počeo spuštati avion koji je zabio u Alpe.

Njemački ministar transporta Alexander Dobrindt podržao je pravilo “o dvije osobe ili četiri oka” u pilotskoj kabini.

Francuski premjer Manuel Valls pozvao je na strpljivost, ali istaknuo da je njemački avioprijevoznik dužan podijeliti s javnosti istragu oko Lubitza.

“Moramo sačekati kraj istrage. Oprezan sam kada se radi o sudskoj istrazi, ali sve ukazuje na kriminalnu, luđačku i samoubilačku akciju koju ne možemo shvatiti”, rekao je Valls.

“Kompanija je dužna osigurati maksimum informacija kako bi shvatili kako je moglo doći do ovakvog strašnog čina”, dodao je.

Lubitz krio bolest

Andreas Lubitz na maratonu u Hamburgu 2009.
Andreas Lubitz na maratonu u Hamburgu 2009.

Kolege Lubitza opisuju kao prijeteljski raspoloženog mladića, ali pomalo zatvorenog.

Jedan od njih kaže da je su njih dvojica izlazili zajedno u klubove i kina, ali je na dva rođenska slavlja tokom prošle godine primjetio da se povukao u sebe, kao da se zatvorio u neku školjku.

Letenje je je bilo njegov život. On je uvijek bio miran dečko, ali stanje mu se sve više pogoršavalo.

Njemačko tužilaštvo je u petak saopćilo da je “Lubitz krio svoju bolest”, da su u njegovom stanu pronadjene pokidane potvrde za bolovanje.

Randy Knipping, koji je specijalist avio medicine iz Toronta, rekao je za Reuters kako je teško provoditi psihijatrijsko vještačenje među pilotima, jer bi mogli ugroziti karijeru ako priznaju da imaju psihičkih poteškoća.

Kompanija Germanwings je do sada objavila tek nekoliko podataka o kopilotu. Imao je samo 630 sati letenja, za razliku od kapetana aviona koji je bio iskusan pilot s 6.000 sati letenja i koji je za Lufthansu radio deset godina.

Lubitz se za pilota obučavao u Lufthansinoj trening akademiji u Bremenu, gdje su odbili govoriti o njemu, te u Arizoni.

Germanwings je počeo podizati prihvatne centre za obitelji žrtava. Germanwings i Lufthansa ponudili su obiteljima žrtava čak tri posebna leta kako bi ih doveli do mjesta tragedije, a još bi im jedan let trebao biti ponuđen i u petak, javlja Telegraph.

"Naš je cilj, u ovim mračnim satima, da pružimo psihološku pomoć obiteljima i prijateljima žrtava leta 4U9525", kazao je Thomas Winkelmann, glasnogovornik Izvršnog odbora Germanwingsa.

U avionu airbus A 320 na liniji Braselona Dizeldorf od 150 poginulih bilo je najviše državljanja Njemačke, 72, uključujući 16 sredjoškolaca koji su se vraćali sa programa razmjene, potom Španaca, njih 51, a ostale su žrtve iz Australije, Argentine, Britanije, Irana, Venecuele SAD, Holandije, Kolumbije, Meksika, Japana, Danske i Izraela.

Stradao je bračni par porijeklom iz BiH, Fehreta i Emir Smailagić.

XS
SM
MD
LG