Dostupni linkovi

Istražni sudija saslušava uhapšene čelnike Opštine Budva


Rajko Kuljača prilikom hapšenja
Rajko Kuljača prilikom hapšenja

Trinaest uhapšenih mahom sadašnjih i bivših čelnika i službenika Opštine Budva trebalo bi tokom dana da budu saslušani kod istražnog sudije, nakon čega će biti odlučeno da li će u pritvoru ostati narednih 30 dana ili se braniti sa slobode. U međuvremenu crnogorski mediji iznose nova saznanja o potencijalnom proširenju istrage i obezbjeđivanju svjedoka saradnika.

Saslušanje kod istražnog sudije Radomira Ivanovića, trinaest osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, trebalo bi da bude obavljeno u petak, saopštio je za naš radio jedan od branilaca advokat Aleksandar Đurišić, dok bi istražni sudija trebalo da se izjasni da li će osumnjičenima produžiti pritvor ili ih pustiti da se brane sa slobode do sjutra ujutru:

„Očekujem saslušanje pred istražnim sudijom u popodnevnim satima s obzirom da je zadržavanje od 48 sati počelo od jučerašnjih poslijepodnevnih sati, što znači da traje do sjutra. Tako da vjerovatno će istražni sudija u popodnevnim satima do sjutra ujutru najkasnije morati da odluči da li će odrediti pritvor od 30 dana“, navodi Đurišić.

Advokat Đurišić očekuje da njegov branjenik, v.d. direktora Vodovoda Budva Milenko Medigović, bude pušten da se brani sa slobode jer je, kao kaže uvjeren da je čist:

„Čovjek je čist sto posto na osnovu prezentirane dokumentacije. Nikakvo učešće u nekom sniženju vrijednosti komunalija ili slično nije ima, osim što je bio potpredsjednik Opštine i nikakva ovlašćenja nije imao ni zaduženja pa time nije mogao ni da zloupotrijebi“, kaže Đurišić.

Podsjetimo na jučerašnje naše pitanje na pres konferenciji, da li će Specijalno tužilaštvo insistirati da uhapšeni ostanu u pritvoru dok traje istražni postupak, specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao:

„Prilikom saslušanja osumnjičenih i nakon saslušanja, a cijeneći sve dokaze pojedinačno o njihovoj međusobnoj vezi, posebno za odnose za određivanje pritvora, tužilaštvo će cijeniti da li u odnosu na sve optužene odnosno pojedinačno svakog od njih, postoji neki pritvorski osnov. Pa ako bude postojao tužilaštvo će dati predlog istražnom sudiji da im se odredi pritvor do 30 dana.“

U akciji u četvrtak uhapšeni su bivši i sadašnji čelnici Budve Lazar rađenović, Rajko Kuljača, zatim brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, Dragan Marović i Milena Marović Bogdanović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić i još nekoliko službenika Opštine zbog sumnje da su svojim činjenjem u dva poslovna zahvata oštetili Opštinu Budva za oko osam miliona eura.

Mediji u Crnoj Gori spekulišu o daljem razvoju tužilačke istrage. Tako dnevni list „Vijesti“ objavljuje da je više nezvaničnih izvora, od kojih su neki bliski istrazi, juče tvrdilo da će Rajko Kuljača u slučaju hapšenja 13 Budvana biti svjedok saradnik. Vijesti podsjećaju na Kuljačinu izjavu od prije nekoliko mjeseci kada je tokom sudskog procesa za Zavalu ocjenio da je to politička optužnica te da će o tome progovoriti ukoliko mu „ne budu pucali u noge“.

Podsjećamo da Specijalni tužilac Milivoje Katnić nije odbacio mogućnost davanja statusa svjedoka saradnika nekom od osumnjičenih ukoliko se za to ispune uslovi:

„Svjedok saradnik je stvarno jedna od moćnih dokaznih sredstava i tužilaštvo će ga u slučaju da budu ispunjeni uslovi koristiti u svakom predmetu“, rekao je Katnić.

U sličnom kontekstu postoji mogućnost da tužilačka istraga bude proširena na još jedan broj osoba. Dnevni list „Pobjeda“ objavljuje saznanje da su tokom prvog saslušanja budvanskih fukcionera tužioci tvrdili da su osumnjičeni pripadali kriminalnoj grupi koju je formirala za sada nepoznata osoba, koja nije obuhvaćena krivičnom prijavom i da se radi o osobi koja nije u bjekstvu.

XS
SM
MD
LG