Dostupni linkovi

Izabrana Vlada Kosova, Isa Mustafa premijer


Isa Mustafa u Skupštini Kosova
Isa Mustafa u Skupštini Kosova

Skupština Kosova izglasala je novu Vladu Kosova, na osnovu sporazuma Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, te Srpske liste, parlamentarne grupe 6+ i ostalih nevećinskih poslanika.

Sa 73 za 38 protiv i dva uzdržana, Skupština je izabrala novu vladu Kosova.

Novoizabrani premijer Kosova i čelnik DSK, Isa Mustafa, zahvalio se svima u Skupštini koji su glasali, ali ne i poslanicima iz njegove partije koji nisu podržali njegov kabinet.

“Želim da naglasim posvećenost s kojom ćemo svi raditi zajedno u interesu gradjana Republike Kosova, u interesu demokratije, u interesu evropskog razvoja i naših porodica. Hvala svima na poverenju što ste glasali, hvala i onima koji su bili protiv ili uzdržani, jer je pravo svakog čoveka da glasa. Naravno, to važi za sve vas, ali ne i za poslanike DSK”, kazao je on.

Mustafini zamenici su Hashim Thaci, čelnik Demokratske partije Kosova koji je ujedno i ministar spoljnih poslova, Kujtim Shala, Branimir Stojanović (Srpska lista). DPK i DSK su pre sednice potpisali sporazum sa Srpskom listom.

Uz njih, Mustafin kabinet čine Kujtim Shala, ministar kulture; Mahir Yagxhilar (turska zajednica), ministar za javnu administraciju; Ljubomir Marić (Srpska lista), ministar za administraciju lokalne samouprave; Arasim Bajrami (DPK), ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju; Valon Murati (koalicija DPK), ministar dijaspore; Hajredin Kuci (DPK), ministar pravde; Avdullah Hoti (DSK), ministar finansija; Blerand Stavileqi (DPK), ministar ekonomskog razvoja; Bekim Collaku (DPK), ministar ekonomskih integracija; Haki Demolli (DSK), ministar bezbednosnih snaga Kosova; Aleksandar Jablanović (Srpska lista), ministar za zajednice i povratak (Jablanović je prethodno podneo ostavku na poslaničko mesto u Skupštini Srbije); Ferid Agani (koalicija DPK), ministar za prostorno planiranje; Arban Abrashi (DSK), ministar za rad i socijalno staranje; Imet Rrahmani (DSK), ministar zdravlja; Lutfi Zharku (DSK), ministar infrastrukture; Hykmete Bajrami (DSK), ministar trgovine; Skender Hyseni (DSK), ministar unutrašnjih poslova; Memli Krasniqi (DPK), ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Edita Tahiri iz PDK i Rasim Demiri iz bošnjačke zajednice su ministri bez portfelja

Svi ministri su odmah po izglasavanju poverenja kabinuetu Mustafe, položili zakletvu pred poslanicima Skupštine, čime je završena višemesečna institucionalna kriza na Kosovu.

Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste, a novoizabrani ministar za zajednice i povratak, kazao je za RSE da na osnovu sporazuma DPK i DSK sa Srpskom listom, Zajednica srpskih opština treba da se uspostavi u roku od tri do pet meseci, pružanje posebnom tretmana prošlih privatizacija i budućih valova privatizacije u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, povratak interno raseljenih Srba i nealbanaca uz bezbednosne garandije.

Takođe, sporazum predviđa mesto zamenika premijera, ministarstvo za lokalnu samoupravu, ministarstvo za zajednice i povratak, kancelariju za zajednice pri Uredu Premijera i šest zamenika ministara.

Sporazum takodje predvidja da Agencije Vlade i Skupštien Kosova na pozicijama predviđenim za srpsku zajednicu pretrpe izmene uz saglasnost Srpske liste. Takođe, predviđeno je imenovanje pripadnika srpske zajednice u pozicija zamenika šefova i drugim važnim pozicijama u Policiji Kosova.

Uspostavljanje letova i železničke linije Beograd – Priština biće prioritetne teme tehničkog dijaloga.

Kancelarije EU/SPEU i šefovi misija država članica EU prisutnih na Kosovu u zajedničkom saopštenju su pozdravili konstituisanje vlasti i čestitali na imenovanju nove vlade, ali i upozorili:

„Pred Kosovom se nalaze mnogi izazovi, od sprovođenja političkih i ekonomskih reformi do prioritetnog socijalno-ekonomskog razvoja i zapošljavanja, od obnavljanja posvećenosti dijalogu sa Beogradom do insistiranja na boljem upravljanju, vladavini prava i borbi protiv korupcije, potpunoj saradnji sa EULEX-om i osnivanju specijalnog suda. Građani Kosova kao i međunarodna zajednica očekuju da će se novoformirane institucije uhvatiti u koštac sa ovim izazovima energično, posvećeno i odlučno. Svi ovi prioriteti su od kritičnog značaja za razvoj Kosova i njegov evropski put. Evropska unija i njene države članice su spremne da pruže podršku Skupštini i Vladi u njihovom radu."

XS
SM
MD
LG