Dostupni linkovi

Izbori na istoku Ukrajine uprkos protivljenju Kijeva i Zapada


Biračko mesto u Donjecku
Biračko mesto u Donjecku

U ukrajinskim regionama Donjeck i Lugansk, koji su većim delom pod kontrolom proruskih separatista, u nedelju su održani parlamentarni i predsednički izbori koje ne priznaju ni Kijev ni Zapadne zemlje.

Separatističke vlasti samoproklamovanih "narodnih republika" tvrde da će izbori dati legitimitet njihovim težnjama da sami odrede status tih regiona u kojem većina stanovništva govori ruski.

Kako su javili reporteri sa lica mesta, uz glasačke kutije na biračkim mestima su tokom dana stajali naoružani ljudi u uniformama.

Inače, parlamentarni izbori u ostatku Ukrajine održani su prošle nedelje, a na njima su pobedu odnele proevropske snage, dok stanovništvo u istočnim delovima zemlje nije učestvovalo.

Evropska Unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene Nacije su ocenile da glasanje krši ukrajinski Ustav i odredbe primirja koji su u septembru potpisali pobunjeničke vođe i ukrajinski i ruski zvaničnici, pošto taj dokument predviđa održavanje izbora na celom istoku Ukrajine, ali po zakonu te zemlje.

Zvanična Moskva je, uprkos pozivima Zapada, najavila da će priznati rezultate izbora

Porošenko: Izbori na istoku farsa pod pretnjom tenkovima

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da su izbori koje su u nedelju organizovali proruski separatisti na istoku zemlje "farsa izvedena pod pretnjom tenkovima", najavivši da će Ukrajina odgovoriti na taj izazov.

"Ova farsa izvedena pod pretnjom tenkovima i puškama koje su organizovale dve terorističke organizacije u basenu Donjecka, užasan je događaj", ocenio je predsednik, misleći na samoproglašene "republike" Donjeck i Lugansk, navodi se u saopštenju. "Ukrajina će reagovati na odgovarajući način na taj izazov", dodao je Porošenko.

Porošenko je, istovremeno, pozvao Rusiju da ne prizna izbore.

Vojni konvoji u okolini Donjecka

Vojni konvoj u blizini Donjecka
Vojni konvoj u blizini Donjecka

Dok su u Donjecku i Lugansku trajali izbori, portparol ukrajinske vojske Andrij Lišenko je upozorio da Rusija „raspoređuje vojnu opremu i osoblje sa svoje teritorije u delove istočne Ukrajine koji su pod kontrolom separatista.

Reporteri agencije AFP koji se nalaze blizu Donjecka, javili su da su videli vojni konvoj od oko 20 kamiona, od kojih su neki nosili protiv-vazdušno naoružanje, kako se kreću prema aerodromu. Oni su međutim naveli da nije jasno da li se radi o novim trupama.

​Nekoliko drugih zapadnih medija takoše je javilo da su njihovi reporteri svedočili premešatnju trupa u okolini Donjecka.

XS
SM
MD
LG