Dostupni linkovi

Izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji: Dve trećine birača apstiniralo


Konferencija za novinare u Savezu vojvođanskih Mađara
Konferencija za novinare u Savezu vojvođanskih Mađara

Izbore na kojima su pripadnici manjinskih zajednica glasali u nedelju za svoje predstavnike u nacionalnim savetima obeležilo je nekoliko incidenata i mala izlaznost. Preliminarni rezultati se očekuju u ponedeljak, a konačni u četvrtak.

Na drugim neposrednim izborima za nacionalne savete manjinskih zajednica u Subotici je zabeležen relativno mali odziv birača, ali procenat varira u zavisnosti od nacionalne zajednice.

Ukupno je pravo glasa imalo 37.635 građana, pripadnika 14 nacionalnih zajednica, a u dve najbrojnije - mađarskoj i bunjevačkoj, glasalo je oko 40, odnosno 30 odsto glasača.

Prve zvanične rezultate trebalo bi da saopšti Republička izborna komisija u ponedeljak, tako da su zasad poznati samo preliminarni rezultati izbornih štabova. Za Suboticu su svakako najinteresantniji izbori za mađarski, hrvatski i bunjevački nacionalni savet koji svoja sedišta imaju upravo u ovom gradu, a koji ovde imaju i najbrojnije glasačko telo.

Mađarska zajednica je i ovog puta najviše glasova dala bloku Mađarska sloga okupljenom oko Saveza vojvođanskih Mađara, koji je osvojio čak 90 odsto glasova, odnosno 31 mandat u nacionalnom savetu od 35 članova.

Lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara osvojila dva, a po jedan liste "Mađarska liga" i "Za Mađare na drugi način".

Ištvan Pastor, lider SVM-a, ocenio je da su izbori bili značajni ne samo za 17 nacionalnih zajednica, već i sa aspekta izgradnje sistema institucija, rešavanja manjinskih pitanja i odnosa većine i manjine.

“Sa tog aspekta, ovo pitanje je daleko van okvira interesa manjinskih zajednica. Ubeđeni smo da zakon daje mogućnost i prostor za popunjavanje koji je u ovom momentu prazan. Želimo ga popunjavati realnim sadržajima i doprineti tome da na našem primeru dokažemo da su ova zakonska rešenja moguća čak i za primer celom region, gde je skoro svaka zemlja opterećena pitanjem većine i manjina”, rekao je Pastor.

Za bunjevački nacionalni savet kandidovano je devet lista, a prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova je osvojio Savez bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, sa oko 25 odsto glasova, dok je na drugom mestu lista Bunjevci Suzana Kujundžić Ostojić, sa nešto manjim procentom. Ostalih sedam lista osvojilo je procentualno znatno manje glasova.

Hrvatska nacionalna zajednica nije je i u ovom izbornom ciklusu svoj savet birala na elektorskoj skupštini, održanoj takođe u nedelju Beogradu. Većinu glasova odnosno 21 mandat u savetu, koji inače broji 29 članova, osvojila je Hrvatska lista okupljena oko dosadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta dr Slavena Bačića. Drugi učesnik na izborima 'Zajednička lista hrvatskih udruga koju je predvodio dr. Tomislav Stantić, dobila je osam mandata u budućem nacionalnom savetu.

Nepravilnosti tokom izbora nije bilo ali su i u mađarskoj i u bunjevačkoj zajednici istakli kao veliki problem konfuziju oko izbornih lista. Dosta je građana izašlo na birališta ali ih nije bilo u spisku. Neki od njih tvrde da su uredno bili prijavljeni, dok je značajan broj onih koji nisu ni imali saznanja da postoji poseban manjinski birački spisak na koji se trebalo prijaviti.

Mirko Bajić, nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca, kaže da je izlaznost na nivou prethodnih izbora, i da je bila očekivana.

“Jedan od razloga je i neobaveštenost građana ne samo da je potreban upis u birački spisak, već i uopšte o načinu održavanja izbora i pravima građana da glasaju. Jedan od velikih problema je loša kampanja, odnosno, zbog toga što država nije obezbedila novac, učesnici su sami to odradili kako su mogli, a nikakvih drugih informacija o svemu tome nije bilo sa zvaničnih državnih adresa. Ostaje gorak utisak da dve trećine pripadnika manjina još uvek ne osećaju potrebu niti obavezu da glasaju za nacionalni savet”, kaže Bajić.

Prema prvim nezvaničnim prognozama rezultata izbora za Bošnjačko nacionalno veće u prednosti je lista koju predvodi Sulejman Ugljanin, preneo je B92.

U ovim opštinama je u nedelju ukupno glasalo 37 odsto Bošnjaka, dok će izbori biti ponovljeni na dva biračka mesta u Tutinu i jednom u Novom Pazaru.

Programski koordinator CESID-a Bojan Klačar rekao je na konferenciji za novinare da je lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" u Novom Pazaru osvojila 52 odsto glasova, dok je Ugljaninova lista dobila 47,59 odsto glasova.

"Lista 'Za Bošnjake, Sandžak i muftiju' u Priboju je osvojila 41 odsto glasova, u Prijepolju 61, 6 odsto, u Sjenici 40 odsto, Tutinu 29 odsto i Novoj Varoši 67,5.

Lista 'Bošnjačko jedinstvo' ima 56, 5 odsto glasova u Priboju, 37,4 u Prijepolju, dok je u Sjenici osvojila 59,5 odsto glasova, Tutinu 71 odsto i Novoj Varoši 31,8 odsto", rekao je Klačar.

On je istakao da je izlaznost od 37 odsto legitimna za formiranje nacionalnog saveta. Najveća izlaznost bila je u Novoj Varoši gde je glasalo 52,4 odsto upisanih birača, pa u Sjenici - 50 odsto, Priboju - 46,7 odsto i Tutinu - 43 odsto.

Najmanje Bošnjaka glasalo je u Novom Pazaru 31 odsto i Prijepolju 31, 8 odsto.

Nosilac liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, Jahja Fehratović, proglasio je, međutim, izbornu pobedu njegove liste na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i zatražio poništavanja rezultata u Tutinu.

Fehratović je, obraćajući se pristalicama koje su slavile pobedu, rekao da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju proglašava ubedljivu pobedu sa 55 odsto u odnosu na 45 odsto liste Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina.

"Nažalost u Tutinu su se ponovo brutalno kršila izborna pravila, što je jedino objašnjenje za razliku između dve liste. Opština Tutin je svojevrsna civilizacijska izborna mrlja, koja se mora očistiti. Zato obaveštam javnost da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju ne priznaje rezultate iz Tutina i traži od Republičke izborne komisije (RIK) da se poništi izborni rezultate i osigura uslove za normalno sprovođenje izbornog postupka", poručio je Fehratović.

XS
SM
MD
LG