Dostupni linkovi

Izjave Grabar Kitarović za domaću upotrebu


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Niz izjava buduće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović izazvao je brojne reakcije u hrvatskoj javnosti, ali i u susjednim zemljama. Te izjave treba u prvom redu tumačiti u kontekstu unutarnjopolitičkih potreba,poručuju naši sugovornici.

Bar četiri javna istupa Kolinde Grabar Kitarović posljednjih dana izazvala su brojne reakcije u Hrvatskoj i izvan nje - o tome da su svi hrvatski državljani Hrvati, o tome da preferira obraćanje Hrvaticama i Hrvatima, jer se na građanke i građani bune seljaci, o tome da se ne protivi trećem entitetu u BiH, od čega se poslije ogradila, i pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu o Šešelju.

I dok se povodom izjave o građanima i seljacima svi hvataju za glavu, ostale stvari su ipakozbiljnije. Krenimo redom – Kolinda Grabar Kitarović se u intervjuu za BH televiziju odrekla svojeg neprotivljenja trećem entitetu.

„Odustajanje od toga je očito rezultat promišljanja da bi podrška takozvanom trećem entitetu u BiH bila od strane zapadnih lidera dočekana s negodovanjem“, komentira politički analitičar Branko Caratan.

Po njegovoj ocjeni, izjava kako su svi koji u Hrvatskoj žive Hrvati nije lapsus, već jasno ciljana poruka njenom izbornom tijelu, dakle dana je u unutarnjopolitičke svrhe. Caratan ne očekuje da bi izjave izborne pobjednice o Hrvatima i pismo o Šešelju mogle pokvariti odnose sa Srbijom.

Branko Caratan
Branko Caratan

„To je sada teško reći, jer su i susjedi svjesni da su izjave date – i kada se radi o građanima Hrvatske i kada se radi o pismu o Šešelju- za unutarnju potrebu. Prema tome, to ne bi moralo otežati odnose sa susjedima“, konstatira Caratan.

Naravno, ostaje otvoreno kakva će biti koordinacija u vođenju vanjske politike između nove predsjednice i Vlade, kaže naš sugovornik.

„Kako Hrvatska nema neku veoma jaku vanjsku politiku, ne bi trebalo očekivati neke velike nesporazume, iako može doći do povremenih raskoraka u nekim manje važnim temama“, procjenjuje profesor Caratan.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik u njenim izjavama nalazi rukopis njenog stranačkog vođe Tomislava Karamarka.

„Ja mislim da je procjena njene stranke HDZ da se pokaže da je i stranka pobijedila. Dakle, nije pobijedila samo Kolinda Grabar Kitarović, nego je pobijedio HDZ. To je po meni u startu jedna velika pogreška, jer ona će naravno, kada bude inaugurirana, po Ustavu morati izići iz stranke i biti predsjednica svih građana Hrvatske. Ali sada se želi pokazati ta pupčana vrpca između Karamarka, odnosno HDZ-a i nje dok je još vremena i da se to – što bi se reklo – ne zaboravi“, kaže Pecnik.

Obraćanje izborne pobjednice sa „Hrvatice i Hrvati“ za Pecnika je projekcija ideje da će ona biti predsjednica svih Hrvatica i Hrvata, živjeli oni u Hrvatskoj, Srbiji, BiH ili drugdje.

„To je nešto što pristojan i pametan čovjek nikada ne kaže, ali kaže onda kada želi poslati određenu poruku. Sjetite se svojedobno - kada je ustoličen za predsjednika Mađarske – Jozsef Antal je rekao da je on predsjednik svih mađara. To je bio prst u oko Rumunjima, Slovacima, pa možda i nama, samo što to mi nismo baš najbolje shvatili. Ovo je isto otprilike prst u oko ljudima koji razmišljaju svojom glavom i koji vide da je to jedna pretpolitička ili nepolitička izjava“, smatra Pecnik.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je pismo o Šešelju napisano za unutarnjopolitičke, a ne za vanjskopolitičke potrebe, a što se tiče određenja svih koji žive u Hrvatskoj kao Hrvata, on kaže da je igrala na dvojno određenje nacije – anglo-francusko političko određenjei njemačko-slavensko-balkansko koje se odnosi na etničku pripadnost.

„Na našim putovnicama svima piše 'nationalite' ili 'nationality' – Hrvat ili Hrvatica, prema tome, to je državljanstvo koje je određeno pripadnošću državi ili – u boljem slučaju – tome da država pripada nama. Meni se ta izjava ne čini spornom, međutim ja mislim da ona to ne može izdržati s obzirom na svoje pristaše, jer bi to onda značilo da su u BiH Hrvati iz Hercegovine recimo Bosanci ili 'bihovci', ne znam što, a da su Hrvatice i Hrvati u Vojvodini Srpkinje i Srbi. Ja to načelno prihvaćam, ja sam to zastupao godinama, ali to je nešto što će se pokazati politički nerealnim – naprosto zato što njezini pristaše izvan Hrvatske to ne mogu prihvatiti“, mišljenja je Puhovski.

Od komentara izjave Kolinde Grabar Kitarović o određenju svih koji žive u Hrvatskoj kao Hrvata, izdvojimo onaj lidera srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca koji je rekao da je to bliže frankovačkoj i ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj ideji Hrvatske.

XS
SM
MD
LG