Dostupni linkovi

Izložba “majstora selfija” u Novom Sadu


Plakat koji najavljuje novosadsku izložbu
Plakat koji najavljuje novosadsku izložbu

U Novom Sadu u petak uveče se otvara izložba majstora grafike iz doba renesanse Albrehta Direra. Posetioce Galerije Matice srpske očekuje postavka najpoznatijih umetničkih dela Direra i njegovih savremenika.

Izložba “Albreht Direr i njegovi savremenici Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I” predstavlja bogatu lepezu umetničkih dela iz doba renesanse. Novosadska publika imaće priliku da vidi više od sto grafičkih listova, koncipiranih u dve celine, objašnjava kustos izložbe Snežana Mišić.

“Ukupno ćemo imati 138 listova od toga 20 od Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička lista njegovih savremenika. Direr je jedan od prvih koji je uveo renesansu severno od Alpa ali i prvi koji je podigao grafiku na pijedestal umetnosti, pošto je do polovine 15. veka grafika bila deo zanatstva, a nakon njegovih radova postaje samostalna umetnička disciplina”, navodi ona.

Drugi deo izložbe “Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I” ilustruje 44 listova čuvene kompozicije nastale po nalogu samog cara. Na izradi su učestvovali najbolji umetnici tog vremena.

Njegova najpoznatija dela kao što su „Nosorog“ i „Vitez, smrt i đavo“, biće deo ove postavke u Novom Sadu, kaže upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

“Svi ga mi negde pamtimo kao grafičara ili kao prvog majstora selfija sa čuvenim autoportretom kao Hrist. Ali on je dao mnogo svim oblastima umetnosti, zato je on centralna ličnost u evropskoj umetnosti”, naglašava upravnica.

Albreht Direr osim grafika bavio se i slikarstvom, crtao je a svoj radni vek posvetio je i teroiji umetnosti. je bio slikar, grafičar, crtač i teoretičar.

Pored Direrovih, biće izložena i dela umetnika iz nemačke i italijanske škole grafike: Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih

Tokom trajanja izložbe organizatori su pripremili i radionice za sve uzraste. Međunarodna izložba grafika čuvenog umetnika Albrehta Direra i njegovih savremenika iz zbirki Istočnoslovačkog muzeja iz Slovačke, koja je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, biće otovrena do sredine januara.

XS
SM
MD
LG