Dostupni linkovi

Izložba "Tu smo - pet godina vidljivosti"


Izložba "Tu smo" o LGBT zajednici u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Izložba "Tu smo" o LGBT zajednici u Crnoj Gori

Uoči održavanja drugog Montenegro Prajda u Podgorici, crnogorska LGBT zajednica obilježava pet godina vidljivosti. Tim povodom u glavnom gradu Crne Gore otvorena je izložba pod nazivom "Tu smo".

No, ni protivnici Parade ne miruju.

U Podgorici osvanuli grafiti protiv LGBT populacije koji su u međuvremenu prefarbani a srpska crkva je zakazala litiju "za ljudski obraz, ikonu božiju, svetinju braka i rađanje djece".

LGBT zajednica prošla je u proteklih pet godina dug i težak put od potpunog mraka do sve veće vidljivosti u crnogorskom društvu a izložene fotografije sa do sada održana dva prajda, u Budvi i Podgorici kao i video materijal koji je postavljen u galeriji Perjaničkog dvorca na Kruševcu govori da je sve to, kako kaže Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro imalo smisla.

Danijel Kalezić
Danijel Kalezić

"Imamo danas razloga za slavlje kada pogledamo sve ove fotografije i kada vidimo da prije samo 5 godina, negdje sredinom 2009. godine nije postojalo ništa a da danas postoji puno toga. Naravno, pred nama je dug put ali se ja nadam da ćemo na proslavi 10 godina vidljivosti moći da kažemo da smo jednaki u društvu", ističe Kalezić.

Prije pet godina nije bilo lako istupiti javno i boriti se za prava LGBT osoba u Crnoj Gori, tvrdi Jelena Dacić iz NVO Juventas koja dodaje da je cijelu priču pokrenula grupa aktivista i LGBT osoba što je i dovelo do znakovitih promjena.

"Dokumentarni karakter ove izložbe ukazuje na način na koji se protest razvijao imajući u vidu u ovom trenutku neskrivena lica što označava promjenu. Njen socijalno angažovani segment sa jedne strane pokazuje grotesknost mržnje, homofobije i transfobije te opominje na događaje poput koncerta grupe Lolobriđida na kojem je bačen suzavac i za šta još uvijek nemamo sudski epilog ali pokazuje i miroljubivi i ljudskopravaški karakter manifestacije poput Parade ponosa koju na žalost mor ada čuva dvije hiljade policajaca i koji se i danas na žalost u našoj zemlji karakteriše kao događaj visokog rizika", navodi Dacić.

A uoči drugog Montenegro prajda koji će biti održan 2. novembra u Podgorici, protivnici LGBT populacije pripremaju kontraparadu o čemu svjedoče grafiti na kojima piše Svi na ulice 2.11. Ti grafiti su osvanuli u četvrtak na nekoliko lokacija u glavnom gradu ali su u međuvremenu prefarbani.

Policija je pokrenula istragu kako bi utvrdila ko stoji iza grafita.

Homofobični grafiti u Podgorici
Homofobični grafiti u Podgorici

Srpska crkva u Crnoj Gori je za 25. oktobar najavila održavanje Petkovdanske litije za, kako navode, ljudski obraz, ikonu božiju, svetinju braka i rađanje djece”

Reagovali su iz Kvir Montenegro.

"Mislim da se malo pogrešna slika stekla u javnosti jer je u pitanju par grafita i par postera koji su ubrzo poslije toga sinuti. Tako da je to nešto oko čega ne treba brinuti toliko. Što se tiče skupa koji je najavila Mitropolija SPC jedino što s emože izjaviti povodom toga jeste da je jako dobro što u Crnoj Gori u samo 10 dana imamo tri različita događaja , jedan koji organizuje crkva , drugi je maraton a treći Montenegro Prajd. To je jako dobra poruka za društvo da imamo tri različita događaja koji organizuju tri različite organizacije", kaže Danijel Kalezić iz Kvir Montenegro.

Za sada zvanično nije potvrđeno učešće predstavnika Vlade na ovogodišnjem Prajdu a ko iz kabineta premijera Đukanovića dolazi u nedjelju na paradu biće poznato naredne sedmice, kazali su nam organizatori.

Na izložbi "Tu smo - 5 godina vidljivosti" zatekli smo i zamjenicu ministra za ljudska i manjinska prava Blanku Radošević Marović koju smo pitali da li ona možda ima informaciju ko će predstavljati vladu u nedjelju 2. novembra.

"Ne, nemam infomraciju. Ono što pouzdano znam jeste da ću ja kao pomoćnica ministra za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije biti i na ovoj i na svim budućim paradama koje se organizuju u Podgorici", ističe Radošević Marović.

Ranije su organizatori ovogodišnjeg Prajda pozvali novog gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića da im se pridruži u šetnji 2. novembra.

Stijepović je saopštio da će se prema tom pozivu odnijeti profesionalno, nakon što ga uprava Glavnog grada zvanično dobije.

XS
SM
MD
LG