Dostupni linkovi

Izrael: Nastavljeni sukobi, nove žrtve


Palestinci sa pasošima pokušavaju da uđu u Egipat, juli 2014.
Palestinci sa pasošima pokušavaju da uđu u Egipat, juli 2014.

Sukobi izmedju Izraela i Palestinaca nastavljeni nesmanjenom žestinom, što je donelo nove žrtve i razaranja.

Militantno krilo Hamasa, organizacije koja kontroliše pojas Gaze, zapretilo je da će napasti raketama međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva, i pozvalo aviokompanije da ne lete prema toj destinaciji.

„U svetlu napada na pojas Gaze, odlučili smo da odgovorimo na izraelsku agresiju. Upozoravamo vas da ne koristite aerodrom Ben Gurion koji će biti jedna od naših meta, zato što je on istovremeno i vojna baza“, kaže se u saopštenju Hamasa.

Hamas je tvrdio da je već ispaljena najmanje jedna raketa u pravcu aerodroma.

Portparol izraelskog aerodroma rekao je s druge strane da su se u blizini Ben Guriona oglasile sirene, i da su sve aktivnosti prekinute na deset minuta, ali da je to bio deo opšte uzbune koja je proglašena u Tel Avivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je nakon maratonskog sastanka užeg sastava vlade zaduženog za bezbednost najavio da će se kampanja zaustavljanja raketnih napada iz Gaze nastaviti i proširiti:

“Do sada, naše vojne akcije se sprovode po planu, ali u budućnosti možemo očekivati i neke dalje korake. Zadali smo teške udarce Hamasu i terorističkim organizacijama, i kako se naša bitka bude nastavljala, pojačavaćemo napade na njih”, poručio je premijer.

Izraelska armija je saopštila da je napadnuto više od 300 meta, u najnovijim napadima protiv Hamasa, objašnjavajući da je ukupan broj ciljeva koje je vojska pogodila od početka operacije "Zaštitna ivica 750"

Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je bojazan da su svi njegovi napori da okonča nasilje propali, rekavši da Izrael teži da istera Palestince sa njihovih zemalja i iz domova.

“Izraelska vlada saopštila je da će sprovesti kopnenu operaciju u Gazi koja može da započne svakog trenutka. Obavešteni smo da su stanovnici pograničnih područja u Gazi – Beit Hanuni, Beit Lahiji i drugim selima i gradovima pozvani da napuste svoje domove i da se sklone u unutrašnjost”, rekao je Abas.

Najmanje 86 Palestinaca ubijeno je tokom četvorodnevne ofanzive Izraela na pojas Gaze, dok su militanti ispalili na stotine raketa prema Izraelu, od kojih su pojedine pale mnogo dublje na teritoriji ove zemlje nego što je to ranije bio slučaj.

XS
SM
MD
LG