Dostupni linkovi

Trodnevno primirje u pojasu Gaze stupilo na snagu


Povlačenje izraelskih vojnika iz Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Povlačenje izraelskih vojnika iz Gaze

Izrael je povukao sve svoje snage iz pojasa Gaze, okončavši kopnenu operaciju pokrenutu 17. jula nakon što je uspostavio trodnevno primirje sa palestinskim radikalnim pokretom Hamas. UN i SAD pozdravljaju ovu odluku i pozivaju obe strane da otpočnu pregovore. Analitičari pozivaju na oprez s obzirom da prethodna primirja nisu poštovana.

Samo nekoliko minuta pre novog primirja, rakete su ispaljene iz pravca pojasa Gaze na teritoriju Izraela, dok su izraelske snage iz vazduha gađale nekoliko ciljeva u Gazi, saopšteno je odvojeno iz izraelskih i palestinskih izvora.

Izrael i Hamas prihvatili su u ponedeljak uveče egipatski predlog o prekidu vatre u cilju okončanja jednomesečnih sukoba. Posle 72-časovnog primirja, trebalo bi da počnu indirektni razgovori uz posredovanje Egipta s ciljem da se postigne dogovor o dugoročnom primirju.

U međuvremenu, izraelska vojska se povukla iz pojasa Gaze, rekao je novinarima portparol vojske Peter Lerner i dodao da će vojnici, po direktivi vlade, biti "raspoređeni na odbrambenim pozicijama van teritorije Gaze".

On je, međutim, upozorio i da će vojska odgovoriti na svaki napad.

Lerner je naveo je da je odluka donesena jer je Izrael uništio 32 tunela ispod granice koje su za napade na Izrael, kako je naveo, izgradili palestinski militanti. Istovremeno, izraelske snage navode da su uništile oko tri hiljade raketa i ubile 900 “terorista”. Izraelska armija procenjuje da su palestinski ekstremisti ispalili 3.300 raketa na Izrael tokom poslednjih sukoba, kao i da Hamas raspolaže sa još 3.000 raketa.

Nije poznat broj izraelskih vojnika koji su raspoređeni na kopnu od 8. jula, kada je počela kopnena faza operacije "Zaštitni rub", uz obrazloženje Izraela da želi da spreči tu ekstremističku palestinsku organizaciju da ispaljuje rakete na njegovu teritoriju.

Delegacija palestinskih zvaničnika iz različitih frakcija, uključujući i Hamas, prethodnih dana pregovarala je sa Egiptom.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da je ta grupa prihvatila egipatski predlog.

"Sada je jasno da je interes svih strana da se postigne primirje. Biće to teški pregovori jer i Izrael ima zahteve", ocenio je član palestinske delegacije Basam Salhi.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik kazao je da Izrael gleda na celu stvar "sa određenom dozom skepticizma", s obzirom da su prethodni planovi o prekidu vatre brzo bili narušeni.

Sednica UN zbog Gaze

SAD i generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravili su odluku Hamasa i Izraela da prihvate egipatski predlog o trodnevnom prekidu vatre.

Ban Ki Mun je apelovao na obe strane da poštuju primirje i pokažu suzdržanost, kao i da "što pre počnu pregovore u Kairu kako bi se uspostavio trajni prekid vatre i posvetili se problemima koji su u korenu sukoba".

“Ujedinjene nacije su spremne da pruže punu podršku njihovim naporima za rešenje sukoba”, navodi se u saopštenju.

Generalna skupština UN održaće u utorak neformalnu sednicu na kojoj će razmatrati situaciju u Pojasu Gaze, rekao je portparol Skupštine.

Sednica, na kojoj će učestvovati predstavnici 193 države članice, sazvana je na zahtev grupe arapskih država pri UN.

Bela kuća je izrazila zadovoljstvo zbog dogovora i podvukla da je na palestinkom islamističkom pokretu Hamas sada da održi obećanje.

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se omogućava izdvajanje dodatnih 225 miliona dolara za izraelski antiraketni sistem "Gvozdena kupola" (Iron Dome).

Ovaj sistem je bio izuzetno efikasan u poslednjim sukobima između Izraela i Hamasa. Sistem omogućava izraelskoj vojsci da presretne rakete koje Palestinci ispaljuju ka teritoriji Izraela.

SAD su do sada ozbezbedile stotine miliona dolara za ovaj antiraketni sistem, navodi AP, a novi paket pomoći trebalo bi da pojača njegove kapacitete.

Američki Kongres je prošle nedelje, uoči letnje pauze, odobrio dodatno izdvajanje sredstava za izraelski sistem antiraketne odbrane.

Za četiri nedelje rata, prema poslednjim ciframa koje je objavilo Ministarstvo zdravlja iz Gaze, poginulo je 1.850 Palestinaca, uglavnom civila, dok je više od 9.000 ranjeno.

Sa izraelske strane, poginulo je 66 ljudi, od čega su svi, sem troje civila, vojnici.

XS
SM
MD
LG