Dostupni linkovi

Izvršni odbor FSBiH: Jednoglasna podrška Mehmedu Baždareviću


Mehmed Baždarević
Mehmed Baždarević

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine je Mehmed Baždarević. On je na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH (FSBiH) u subotu u Zenici dobio jednoglasnu podršku 15 članova tog odbora.

Na klupi reprezentacije naslijedit će Safeta Sušića koji je nakon poraza od Izraela dobio otkaz.

"Sretan sam i ponosan zbog povjerenja koje sam dobio od čelnih ljudi Saveza. Sada je na meni da to povjerenje opravdam. Imam puno energije i nadam se da ćemo ponovo pronaći onu pozitivnu energiju i učiniti ono što u ovom momentu mnogi smatraju nemogućim", kazao je Mehmed Baždarević za Agenciju Fena.

On smatra da BiH ima šanse za plasman na evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, iako tako, kako kaže, mnogi danas ne misle.

"Za mene su šanse tu, treba igrati do kraja svaku utakmicu i na kraju napraviti bilans. Sada je potrebno s ljudima iz Saveza uraditi analizu, zaboraviti neke stvari koje su iza nas i gledati šta je naprijed. A ispred nas su vrlo važne stvari", kazao je bivši fudbaler Željezničara te reprezentacija SFRJ i BiH.

Dodao je da je sada potrebno napraviti zajednički plan i vratiti pozitivnu atmosferu.

Po riječima tehničkog direktora FSBiH i člana Komisije za izbor selektora Denijala Pirića komisija je ranije u subotu, nakon studiozne analize i razgovora sa svim kandidatima, Izvršnom odboru predložila prvo sedam kandidata, od kojih su na današnjoj sjednici četvorica ušla u uži krug, a potom dva kandidata.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Jasmin Baković precizirao je da su četiri trenera koja su ušla u uži izbor bila Mehmed Baždarević, Milovan Rajevac, Faruk Hadžibegić i Blaž Slišković.

Ukratko - Mehmed Baždarević

Ukratko - Mehmed Baždarević

Rođen je 28. septembra 1960. godine u Višegradu. Fudbalsku karijeru započeo u Željezničaru 1978. godine, a za ovaj klub odigrao više od 300 mečeva.

Baždarević je nastupao za selekcije bivše Jugoslavije, dva puta proglašavan najboljim jugoslovenskim igračem, a bio i prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine za koju je odigrao 11 utakmica.

Po okončanju igračke karijere Baždarević se posvetio trenerskom poslu i radu sa klubovima: Sochaux, Istres, Grenoble (Francuska), Etoile du Sahel (Tunis) i Al-Wakrah (Katar).

Potom se krug suzio na dva kandidata Baždarevića i Rajevca, a nakon troiposatne sjednice Izvršni odbor je jednoglasno podržao Baždarevića.

Pred Baždarevićem je težak posao s obzirom da mu je kao cilj postavljen plasman na evropsko prvenstvo, a reprezentacija BiH nakon četiri kola ima osvojena svamo dva boda.

Stoga u Savezu pozivaju na podršku svih struktura uključujući i navijače novom selektoru BiH.

"Vjerujem da će i navijači prihvatiti ovu odluku. Baždarević je bio kapiten reprezentacije BiH ima iskustvo, motivaciju, ambiciju i podrška mu je neophodna kako bi mogao ostvariti zacrtani cilj", izjavio je Baković.

Naredna sjednica Izvršnog odbora FSBiH zakazana je za 27. decembar u Zenici, na koj će biti izabran stručni štab A reprezentacije i ostalih selekcija.

XS
SM
MD
LG