Dostupni linkovi

Jadranka Kosor izbačena iz HDZ-a, tvrdi: Nisam se odrekla Tuđmana


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Stranački sud časti HDZ-a donio je u petak jednoglasnu odluku o isključenju bivše predsjednice stranke i bivše premijerke Jadranke Kosor iz stranke.

„Odluka je – bezuvjetno isključenje gospođe Kosor iz Hrvatske demokratske zajednice“, izjavio je predsjednik tog suda Florijan Boras.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je komentirati odluku, jer je postupak u toku. Naime, Jadranka Kosor ima mogućnost žalbe, a konačnu odluku donosi Predsjedništvo HDZ-a.

Boras je kazao kako joj se na teret stavlja neaktivnost u stranačkim tijelima, ali – što je očito i presudilo – medijski istupi kojima je nanijela štetu HDZ-u:

„Sva svoja razmišljanja, koja su često dovodila u pitanje i stranačka tijela i ustroj HDZ-a, i niz drugih stvari iznosila je mimo HDZ-a, u medijima i tako dalje.“

Jadranka Kosor je već po izlasku iz središnjice HDZ-a kazala da je se radi o političkoj odluci koja je unaprijed donesena, i da je njen glavni grijeh u tome što odbija kritike da je do dolaska Karamarka na čelo HDZ-a ta stranka bila prepuštena detuđmanizaciji i dekroatiziranju. To nije istina, odlučna je Jadranka Kosor:

„Ja se nisam odrekla Tuđmana! Bila sam do njegove smrti vjerna njegovoj ideji i njegovom programu, i imala sam čast neke najvažnije dijelove njegovog programa i ostvarivati. Dakle – ulazak u NATO, ali i završetak pregovora i ulazak u Europsku uniju - to je bio Tuđmanov cilj, jedan od najvećih i najvažnijih strateških ciljeva, i ja sam ga ostvarila! To sam rekla u intervjuu za jedan tjednik i to mi se stavlja na teret.“

Upitana u razgovoru za Hrvatski radio hoće li se žaliti, ona je kratko odgovorila.

„Ja ću vama odgovoriti protupitanjem – a kome da se žalim?“

Podsjetimo, Jadranka Kosor bila je hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a nakon odlaska Ive Sanadera s političke scene srpnja 2009. HDZ s njom na čelu teško pogođen Sanaderovim uhićenjem i suđenjem za korupciju krajem 2011 gubi izbore, a nju na stranačkoj konvenciji svibnja 2012. nasljeđuje Tomislav Karamarko.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
Iako ima mnogo zamjerki na njen račun, dobrim dijelom i utemeljenih, Jadranki Kosor mora se priznati da je imala snage i hrabrosti spriječiti Sanaderov pokušaj povratka u politiku i omogućiti da istraga protiv njega bude provođena bez političkih smetnji. A i kao žena u hrvatskoj politici bila je često izložena niskim udarcima.

Je li vrijeme za zaključivanje njene političke biografije? O tome politički analitičar Žarko Puhovski za naš radio kaže:

„Gospođa Kosor je doslovce s klupe za rezerve ubačena u igru, a da se nije uspjela zagrijati. Za razliku od sadašnjeg premijera Milanovića, koji je otprilike godinu dana ranije više-manje sigurno znao da dolazi na poziciju premijera, ona je to doznala 44 sata prije nego što je to bilo formalno objavljeno. Dakle, nije imala nikakvu mogućnost pripreme, nije imala nikakvu legitimaciju, jer je na tu funkciju postavljena, a ne izabrana, i ona je u tim uvjetima napravila po mom sudu najbolje što je moguće, odnosno najmanje loše.“

Političke konzekvence su sljedeće, nastavlja naš sugovornik:

„Ona je izgubila izbore i sve ostalo s time zbog najboljih stvari koje je učinila, a ne zbog najlošijih. Najbolje stvari su bile to što je ona jedina političarka ili političar u Hrvatskoj koji je bio doista pripravan biti protiv korupcije kod bilo koga! To je nešto što je njezina velika zasluga, kao i dovršetak pregovora s Europskom unijom. S druge strane, ona nije uspjela izaći na kraj s krizom.“

Odluka o njenom isključenju je srednjoročno i dugoročno loša za HDZ, tvrdi profesor Puhovski:

„A kako će biti sa gospođom Kosor znat će se za otprilike godinu i po dana, kada počnu preslagivanja za nove izbore. Ona će do tada ostati u parlamentu, vjerojatno kao neovisna zastupnica, i tada će imati tri opcije: da se nakon isteka ovog saziva parlamenta povuče u mirovinu, da osnuje novu stranku ili da se priključi nekoj od stranaka koje postoje ili će onda postojati.“

Jadranka Kosor bila je novinska i radijska dopisnica iz rodnog Pakraca, potom je radila na Radio Zagrebu, kasnije Hrvatskom radiju. Politička karijera joj započinje kada je navodno sam predsjednik Tuđman sredinom devedesetih zamjećuje kao urednicu i voditeljicu emisije za ratne stradalnike. Bila je potpredsjednica Sabora, jedna od potpredsjednika HDZ-a, i potpredsjednica Vlade sa socijalna i humanitarna pitanja.
XS
SM
MD
LG