Dostupni linkovi

Obezbeđenje za porodični ručak


Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Zaštitnik građana Saša Janković ponovo je pozvao ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića da dostavi podatke u vezi sa incidentom na prošlogodišnjoj Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije. U međuvremenu, ministar odbrane je, nakon višenedeljnog odbijanja, odgovorio na pitanje po čijem nalogu pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" štite premijera Srbije i šta su tog dana radili u pratnji njegovog brata.

Zaštitnik građana u dopisu ministru odbrane podseća da je postupak kontrole Ministarstva počeo 10. novembra prošle godine i da je Gašić 17. decembra odbio da dostavi podatke potrebne za donošenje ocene o postojanju propusta. Navodeći da je nepohodno da nastavi posupak kontrole radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti i nepravilnosti na štetu gradjana, Janković je pozvao Gašića da najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja.

Jedno od njih, koje je incident tokom Parade ponosa otvorio, jeste i ono na koje, uz zaštitnika građana, deo javnosti i predstavnike opozicije, ukazuje Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku:

„Šta su ti vojni policajci radili tu, zašto su bili u društvu sa Vučićem i sa Malim, da li su imali naredbu ili ne, da li su imali metak u cevi pištolja..? Znači, tu je hiljadu pitanja otvoreno“, kaže Popović.

Podsećamo, pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" bili su u pratnji brata premijera Srbije Andreja Vučića kada su se sukobili sa Žandarmerijom na dan održavanja Parade ponosa. Istog dana, sa Kobrama se u sličnom incidentu zatekao i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Odluku o tome da vojna jedinica brine i o bezbednosti premijera Aleksandra Vučića, potpisao je, prema sopstvenom priznanju, ministar odbrane lično. Gašić nije odgovorio na pitanje na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona je ta odluka doneta, ali je u Skupštine Srbije ovako objasnio šta su Kobre radile sa premijerovim bratom.

"Premijer i ja smo se neposredno pre tog događaja vratili iz poplavljenog područja kod Kladova i trebalo je da odu na ručak kod svojih roditelja, a to je u neposrednoj blizini. Što je greh što su se našli na ulici?", rekao je Gašić.

Tako je posle niza optužbi na račun zaštitnika građana, ministar odbrane konačno odgovorio na jedno od njegovih pitanja. U slučaju da ga niste dobro razumeli - brat premijera Vučića bio je u društvu vojnog obezbeđenja jer je sa predsednikom Vlade trebalo da ide na porodični ručak.

„Reakcija ministra Gašića je pre svega nezgrapna i zakasnela. On je mogao to sve da kaže odmah, međutim, očito je i on sam bio svestan da to baš nije sve po zakonu. I dalje nije u stanju da objasni elementarnu stvar – šta će njih dvojica (vojni policajci) na ćošku Birčaninove i Svetozara Markovića ako su krenuli u Krunsku koja nije u neposrednoj blizini, da citiram ministra, nego je petsto, šesto metara dalje. Imali su načina da stignu do Krunske i okolnim putem, ali je činjenica da su ova dva vojna policajca iz elitne jedinice sebi dopustili da im se štićena lica, bez obzira po kom osnovu, sukobe sa policijom. To je jednostavno nedopustivo sa tačke gledišta profesionalnih pravila“, navodi novinar Miloš Vasić.

Ministar i dalje ne odgovara na pitanja Zaštitnika građana da li su dvojica vojnih policajca imali naređenje da prođu kroz kordon Žandarmerije, da li je njihov prolazak najavljen policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatake, na kakvom su oni bili, ide u društvu civilnih lica. Janković, pored ostalog, pita i da li bliskost pripadnika obezbeđenja sa bližim okruženjem štićene ličnosti može negativno da utiče na efikasnost zaštite. To vraća na jedno od ključnih pitanja, na koje ukazuje i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku - zašto Kobre obezbeđuju Vučića premijera?

„Zna se koga vojska može da obezbeđuje – to su ministar odbrane i predsednik republike kao vrhovni komandant. A premijera moraju da obezbeđuju civilne strukture. Uopšte, taj naš tako nehajan odnos prema celom tom sistemu bezbednosti, gde svako odlučuje ko će da ga čuva, je ogromna pretnja po bezbednost države i njenih najviših funkcionera“, kaže Popović.

Sam premijer Srbije, to što ga umesto policije štite Kobre, objašnjava “manjim troškovima”, obezbeđivali su ga i dok je bio ministar odbrane, ali i rečima “da u njih ima više poverenja”.

Miloš Vasić
Miloš Vasić

“Ne sumnjam ja da su oni divni momci, ali ako ćemo po zakonu i po unutrašnjim pravilnicima službi, njega bi morali da obezbeđuju pripadnici Uprave za zaštitu lica i objekata MUP-a Srbije. Koji su isto tako ljudi profesionalci i pretpostavljam divni momci. To je dosta neprijatna izjava za pripadnike MUP-a”, kaže Miloš Vasić.

Zaštitnik građana podneo je krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, zbog napada na Žandarmeriju tokom Parade ponosa. Pridružio se i krivičnoj prijavi MUP-a koji je iste podneo protiv policajaca umešanih u sukob, ali ne i vojnih bezbednjaka.

Janković je objavio i dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a u kome se navodi da je, nakon incidenta, Vojno-bezbednosna agencija ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera u okolini.

I dok ministar odbrane tvrdi da je Agencija u svom radu poštovala Ustav i zakone i da će se to sve videti kada istraga bude završena, o zloupotrebama u radu VBA na koje ukazuje zaštitnik građana, a koje se tiču i prisluškivanja političara i sindikalnih vođa, u sredu će biti reči na skupštinskom Odboru za kontrolu službi bezbednosti.

XS
SM
MD
LG