Dostupni linkovi

Jasavić: Izvještaj iz Brisela potpuno očekivan


Azra Jasavić
Azra Jasavić

Prije nekoliko dana je objavljen godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija. Iako Brisel nikada nije bio jasniji i konkretniji, i ovoga puta Crna Gora ima različita tumačenja, od vlasti, koja konstatuje da je potvrđen napredak, do tonova iz opozicije da izvještaj nikada nije bio nepovoljniji i da Evropa, zbog izostanka prave borbe protiv korupcije i kriminala, samo što nije aktivirala klauzulu kojom bi zamrznula pristupne pregovore sa Crnom Gorom.

Kakav je o tome stav Azre Jasavić, poslanice opozicione Pozitivne Crne Gore i članice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu?

Jasavić: Ovaj izvještaj je za mene očekivan jer smo mi u Pozitivnoj Crnoj Gori ukazivali na nedostatak mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Takođe, jasno je da institut finansijske istrage i oduzimanje imovine stečenim kriminalom, ne funkcioniše. Jasno je da afera Snimak nije dobila svoj kvalitetan pravni i politički epilog. Jasno je da nema povjerenja u izborni proces, da su neregularnosti na izborima evidentne. Vidimo da Zakon o finansiranju političkih partija jeste ono što najviše boli DPS, te da ne postoji dovoljna spremnost da se na antikorupcijskom zakonu kvalitetno radi, da bi se spriječila zloupotreba državnih resursa.

Evidentan je i pritisak na medije, ali i potreba za profesionalizacijom medija. Jasno je da je neobjašnjivo bogatstvo visokih zvaničnika u sukobu interesa. Vidimo da nema kvalitetne saradnje između Policije i Tužilaštva.

Brisel
Brisel

Sve su to stvari na koje je Pozitivan Crna Gora ukazivala u toku svog dvogodišnjeg rada i za nas su potpuno očekivane ove primjedbe iz Brisela koje smo dobili. Računamo da će vlast shvatiti sve probleme koje se navode i iz Brisela. Vjerujemo da će izborom VDT-a stvari krenuti sa mrtve tačke i stanovišta borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Ali postoji problem sa nedostatkom normativnog okvira za kvalitetan rad VDT-a.

RSE: Da bi se krenulo u odlučan i korjenit obračun sa korupcijom i kriminalom, očigledno da će prije svega biti neophodna politička volja, osim svih drugih institucionalnih i zakonskih pretpostavki. No, hoće li je biti ako nam dan nakon Izvještaja o napretku sam premijer Đukanović na neki način vraća lopticu Briselu, upozorivši kako nema vladavine prava, ako ne bude više investicija iz Evropske unije.

Jasavić: To je neodrživa, neutemeljena i neosnovana teza jer je jasno i prepoznatljivo da se ekonomski oporavak jedne zemlje ne može uspostaviti bez pune vladavine prava. Ako nemate vladavinu prava, koja podrazumijeva pravnu sigurnost, niti jedan veliki kapital neće doći u Crnu Goru, bio domaći ili strani. To znači da neće biti novih radnih mjesta, a ako nema novih radnih mjesta, nema ekonomskog oporavka ove zemlje i nema ekonomske nezavisnosti pojedinaca. Korupcija na visokom nivou je ključni problem zašto mi nemamo puno veću sigurnost stranih investicija, a samim tim i novih radnim mjesta.

RSE: Koliko ta teza može biti i opasna za dalji proces evropskih integracija? Koliko može ići na uštrb evro-entuzijazmu u Crnoj Gori?

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Jasavić: Kod dobrih poznavaoca odnosa između vladavine prava i ekonomije, Đukanovića teza ne može da izazove nikakvu zabunu jer je vrlo jasno da Đukanović nije u pravu. Radi se o potpuno drugačijem redoslijedu koraka.

Moramo prvo dati ovlašćenja vrhovnom državnom tužiocu da se pozabavi organizovanim kriminalom i borbom protiv njega i suzbijanjem korupcije na visokom nivou. Veoma brzo nakon toga ćemo imati vidljive rezultate sa stanovišta samih investicija. Crna Gora je izvanredna destinacija za strane investicije, ali ozbiljan kapital iz zapadne Evrope i Amerike izbjegava ovu destinaciju, upravo zbog prisustva organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Ne vjerujem da izjava Đukanovića može da smanji potrebu crnogorskih građana za evropskim integracijama. To može njemu da se vrati kao bumerang jer su svi argumenti na strani pune vladavine prava, koja je preduslov za jače investicije i privredni oporavak ove zemlje. Ta izjava u suštini pokazuje nemoć samog režima da se izbori sa osnovnim izazovima našeg društva. To je ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

RSE: I sam premijer je kao opravdanje za izostanak mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije apostrofirao VD stanje u državnom tužilaštvu, koje je trajalo godinu i po, da bi upravo ove sedmice dobili starješinu Tužilaštva, oličenu u dosadašnjem sudiji Vrhovnog suda, Ivici Stankoviću. Vaša partija, Pozitivna Crna Gora, nije glasala za njegov izbor. Da li to znači da definitvno ne vjerujete da će ta važna karika u procesiranju krivičnih djela korupcije i kriminala konačno profunkcionisati?

Jasavić: Mi smo redoslijed koraka DPS-a demistifikovali i predvidjeli. DPS planira da Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakonom o državnom tužilaštvu potpuno oduzme ovlašćenja VDT-u i da od njega napravi englesku kraljicu, koja će samo da figurira, a sve ostale poslove, vezane za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, trebao bi da sprovodi specijalni državni tužilac. Ne možete tražiti od vrhovnog državnog tužioca odgovornost, a pri tome mu ne dati ovlašćenja, nego mu vezati noge i ruke. Morate dati ovlašćenje VDT-u da on može preuzeti predmete iz nadležnosti specijalnog državnog tužioca, ako postoje opravdani razlozi, gdje on sumnja da ovaj nije uradio posao kako treba.

To su ključne stvari i bez toga se ne može ići u ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Mi smo tu igru vrha DPS-a prepoznali i to je nešto što ne smijemo dozvoliti kao društvo. Ukoliko to dozvolimo, i dalje imamo fingiranje procesa reformi i fingiranje mnogih stvari. Sa ovakvim postavkama, doći ćemo u vrlo nezgodan položaj da imamo VDT, a da ga u suštini nemamo.

RSE: Predsjednik Skupštine je nastupajuću godinu označio kao ključnu, slikovito se izrazivši kako će ona biti "mala matura za evropske integracije i diplomski rad za približavanje NATO-u", koji će do kraja 2015. odmjeriti da li zaslužujemo da uđemo u taj vojni savez. Jesmo li spremni za diplomski, ako smo pali na ispitu podrške stanovništva tom strateškom spoljnopolitičkom projektu? Poslednje istraživanje CEDEM-a pokazalo je da je za NATO samo 35 odsto građana.

Zastava NATO i Crne Gore
Zastava NATO i Crne Gore

Jasavić: Crna Gora se programski i jasno opredijelila prema NATO integracijama. To je jedan od naših spoljno-političkih prioriteta. Kao politički subjekt, nastojaćemo se da se kampanja o pridruživanju NATO potpuno aktivira u Crnoj Gori jer DPS nije na kvalitetan način sprovodila tu kampanju i to je najveći problem.

Nažalost, Vlada nije do sada pokazala spremnost da to kvalitetno uradi, ali čvrsto vjerujem da svi zajedno moramo raditi mnogo više na tom planu jer to i jeste jedno od ključnih pitanja za koje se politički zalaže Pozitivna Crna Gora.

RSE: Da li vi dijelite mišljenje onih da je Vlada obmanula javnost, izašavši sa podatkom od 46 odsto stanovništva koje je za NATO, a koje je prezentovano uoči samita u Velsu?

Jasavić: Pošto nisam imala priliku da vidim istraživanja, ne bih mogla da vam kažem da li je Vlada javnost obmanula ili ne. Vjerujem da taj podatak od ispod 40 posto prihvatanja NATO-a nije dobar i vjerujem da je to prije svega odgovornost Vlade jer je na njoj bio zadatak da to na kvalitetan način sprovodi. Očigledno da je tu neko zakazao jer vjerujem da građani Crne Gore, sa dobrom kampanjom, mogu, u mnogo većem procentu, da podrže NATO integracije jer su one sastavni dio bezbjednosti Crne Gore. Imali smo priliku da prije 25 godina vidimo kako izgleda kada ste u poziciji da ne pripadate nekom savezu, koji može da vam pruži zaštitu.

RSE: Sedmicu na čijem smo kraju obilježio je i izbor Slavoljuba Miga Stijepović za Prvog čovjeka glavnog grada Crne Gore. Time su se u politički zagrljaj vratili DPS i vaš dojučerašnji koalicioni partner na gradskom nivou, SDP. Je li se time definitvno raspršio san o profesionalizaciji i depolitizaciji lokalne uprave, što je bio vaš predizborni moto? Koliko krivicu za to snosi i sama Pozitivna Crna Gora?

Jasavić: Jasno je da je izborna prevara volje građana, koju su napravili DPS, a prije svega SDP, koja je obećavala građanima depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave, izigrala povjerenje građana. Pozitivna Crna Gora, činjenicom da je bila dio koalicije, snosi dio odgovornosti za to. Ono što je nas rukovodilo je činjenica da je SDP u lokalnom parlamentu bila opoziciona partija i da je u našem sporazumu potpisala sve ono što je podrazumijevalo depolitizaciju i profesionilaziciju javne uprave, kao i nestranačkog gradonačelnika.

To što je SDP-u bilo važnije da ostvari političke privilegije i funkcije za svoje kadrove je nešto što trebaju da prepoznaju građani Crne Gore. Vjerujem da će na narednim izborima građani adekvatno da odgovore i kazne SDP jer su građani Podgorice glasali za promjene, i to sa 53 posto glasova. Demokratska strana vlasti, prijeko je potrebna Podgorici i Crnoj Gori da bi imali punu demokratizaciju ovog društva.

XS
SM
MD
LG