Dostupni linkovi

Javni čas prosvetnih radnika na Đačkom trgu


Javni čas u Kragujevcu
Javni čas u Kragujevcu

Nekoliko stotina prosvetnih radnika iz Kragujevca, održalo je u četvrtak na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, javni čas u znak podrške kolegama iz Čačka i Kruševca koji, zbog štrajka, nisu primili februarsku platu.

Oni su poručili da je njihov protest borba za postavljanje srpskog obrazovanja na zdrave noge i da će zakonski štrajkovati sve dok ne primoraju ministra prosvete Srđana Verbića na pregovore koji bi doveli do rešavanja problema.

Javni čas, etike i solidarnosti sa kolegama iz Čačka i Kruševca, ispred najstarije gimnazije u Srbiji, na Đačkom trgu, na kome se nalazi i spomenik Vuka Karadžića, održao je Milan Jeftić, predsednik kragujevačke Unije sindikata prosvetnih radnika.

Milan Jeftić
Milan Jeftić

“Da zapišemo čas. Redar? Redar je ministar Verbić, ali on je neopravdano odsutan, a predsednik Odeljenjske zajednice je ostao na času muzičke kulture da sluša Vivaldija. A blagajnik, da li je on tu? Blagajnik je MMF, on se nalazi u Švajcarskoj. A ko je prisutan? Prisutni su najbolji đaci. Nastavna tema je moral i etika, a nastavna jedinica spasavanje obrazovnog sistema Srbije. Tip časa: obnavljanje devedesetih! Oblik rada: frontalni i nenasilni, a nastavna metoda, naravno, demonstrativna. Nastavno sredstvo: pištaljke”, saopštio je pripremu za javni čas Jeftić.

Kragujevačke prosvetare podržale su i kolege iz drugih gradova, a jedan od njih je i Milan Tošić iz Aranđelovca iz Osnovne škole “Sveti Sava” koji ima 39 godina radnog staža.

“Kada sam ‘75 godine počeo da radim kolege pred penzijom, sa 40 godina radnog staža, su mi govorile: ‘stanje u prosveti uvek isto’. Na žalost i danas je isto. Za to mora nešto iz temelja da se menja i srpsko obrazovanje konačno treba da stane na svoje noge. Pokušavamo da ga konačno spasimo jer dosta je bilo ponižavanja prosvetnih radnika”, kaže Tošić.

Njegova mlađa koleginica, Suzana Maksimović iz Prve kragujevačke gimnazije kaže da su promene u srpskom obrazovanju preko potrebne i da prosvetni radnici između ostalog i zbog toga štrajkuju, dodajući da oni nisu krivi što najnoviji štrajk tako dugo traje.

“Dugo trajanje je zbog toga što vlasti ne odgovaraju adekvatno na naš štrajk. Ne poštuju nas, a sada smo došli i u situaciju da nas ucenjuju na najdrskije moguće načine. Mislim da jedan ovako odgovoran posao traži koliko -toliko primerenu platu”, kaže naša sagovornica.

Istog mišljenja je i profesor Ivan Karadarević, profesor Druge kragujevačke gimnazije, koji smatra da država mora mnogo više da učini za obrazovanje mladih ljudi u Srbiji.

“Kada je obrazovanje i obrazovna strategija i položaj prosvetnih radnika u pitanju, zaista je stanje tragično. Nije dobro ni za đake, ni za roditelje ni za profesore. Ovaj protest je zahtev da se obrazovanje u ovo zemlji tretira na pravi način. Ako želimo da imamo obrazovane ljude onda država mora da uradi ono što inače evropske zemlje rade za svoj narod”, poručuje Karadarević.

XS
SM
MD
LG