Dostupni linkovi

Je li svjedok napadao Sarajevo ili spriječavao sukob?


Milosav Gagović
Milosav Gagović

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom umirovljenog pukovnika Milosava Gagovića, bivšeg zapovjednika Četvrtog korpusa Jugoslavenske narodne armije, JNA, koji je nakon što je 1992.godine transformiran u Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a – držao Sarajevo u troipogodišnjoj opsadi.

Nakon što je kao svjedok obrane Gagović izjavio kako je JNA bila na sarajevskom ratištu neutralna strana, koja je željela spriječiti sukob između zaraćenih, haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju to dovodilo u pitanje. Između ostalog i dokazima da je i sam Gagović sudjelovao u napadima na Sarajevo u koordiniranoj akciji sa srpskom Teritorijalnom obranom i policijom.

Gagovića, koji je davao haški iskaz preko video veze iz Beograda, tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljica Bajbls (Camille Bibles) je suočila s presretnutim telefonskim razgovorom između njega i zapovjednika srpske Teritorijalne obrane iz Rajlovca u svibnju 1992.godine. U njemu Gagović obećava artiljerijsku potporu srpskim snagama te otvaranje vatre po sarajevskim kvartovima.

U odgovoru na Vaše pitanje – je li pruža otpor, on Vam kaže, citiram – svom snagom udara, samo nema žita. Vi kažete – ima žita, samo reci odakle da te podržim. On Vam kaže – udri svom snagom po ovima, pogriješiti rode nećeš.“, citirala je međusoban razgovor svjedoka Gagovića i zapovjednika srpske TO (pukovnik JNA Vukota Vuković, općina Vogošća).

Svjedok: JNA nikad nije granatirala Sarajevo

Svjedok Gagović poricao je optužbe tužiteljice – da je i sam gađao sarajevske kvartove u kojima su živjeli civili, tvrdeći da je artiljerijskom vatrom, kao zapovjednik JNA, jedino želio razdvojiti zaraćene snage i spriječiti kršenje primirja.

„A to se razlikuje od tvrdnje da je granatirano Sarajevo. Nemojte to nikako, JNA nikad nije.... Ja nisam granatirao Sarajevo. Ja sam živio u Sarajevu 27 godina i dobio sva priznanja toga grada koje jedan građanin može primiti.“, branio se uznemireni svjedok.

Tužiteljica Bajbls predočila je presretnute razgovore i dokumente koji pokazuju da je JNA imala na početku sukoba potčinjenu i srpsku policiju, kao i Teritorijalnu obranu. No Gagović je to osporavao, kao i da je Sarajevo, u kojem je tijekom troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća građana – bilo prekomjerno granatirano. Samo tijekom nekoliko dana u svibnju 1992.godine – s 5 do 10 tisuća projektila.

„To je ono kao što sam rekao – da se iskrivljena slika daje o broju artiljerijskog oružja, tako i ova iskrivljena slika o broju projektila koji su ispaljeni.“, ustvrdio je svjedok koji je osporavao riječi generala Mladića iz spornog vremena – da može srušiti pola grada ako se ne prihvate njegovi uvjeti o izvlačenju JNA iz Sarajeva.

„On nije imao oružja za srušiti jednu zgradu, a kamoli pola grada.“, izjavio je Gagović tvrdeći da je general Mladić tada prijetio „s praznom puškom“.

VIDEO LINK: Dio iskaza Gagovića

Kao još jednog svjedoka u vezi osporavanja optužbi za teror nad Sarajlijama obrana generala Mladića je izvela – Vladimira Lukića, bivšeg premijera Republike Srpske. On će svoj iskaz, na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – nastaviti u utorak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG