Dostupni linkovi

Jedinstven Eko hostel: Povratak u doba Užičke republike


Užički Eko hostel Republik jedinstven je u Srbiji. Za samo deset meseci postojanja imao je brojne goste iz celog sveta.

Marko Ristovski, menadžer, tvorac je ideje da se u jednom prostoru nađu Istok i Zapad, zvezda petokraka, srp i čekić, pionirska marama, ali i gosti iz Amerike, Engleske, Nemačke, Švedske, Rusije. A ekologija je iznad svega.

“Hostel Republik otvoren je u septembru prošle godine sa prvobitnom idejom da povratimo te stare dane Užičke republike, da povratimo staru slavu prve oslobodjene teritorije u Evropi i da unesemo jednu inovaciju u smislu ekologije. Bukvalno smo se odlučili da ceo hostel opremimo materijalima koji su trebali da budu uništeni i sav nameštaj u ovom hostelu izrađen je od euro paleta, a enterijer je dopunjen metalnim sanducima za municiju, šlemovima i svim mogućim stvarima koje smo uspeli da nađemo od Vojske SFRJ. Hostel koristi obnovljive izvore energije kako bi imao toplu vodu, koristimo solarne panele. Balkan kao destinacija je postao vrlo interesantan za bekpekere, a koristimo sve vrste kretanja koja ne zagaduju okolinu, pešačenje, bicikl, koristimo vetar, skoro smo počeli da vodimo goste na obuku za paraglajding i za tandem letove… Sve je tako inspirisao što manjim štetenim uticajem na okolinu”, kaže Marko Ristovski.

Zatičemo Gustava iz Švedske i njegovog brata. Na putovanju Balkanom, iz Sarajeva došli su u Hostel Republik:

“Već četiri dana putujemo, ovo je put od dve nedelje, želimo da upoznamo Balkan. Utisak ovde o Užicu još nemamo, spremamo se ja i brat da obođemo grad. Hostel je vrlo zanimljiv, čist je, usluga dobra, i ljudi prijatni. Lepa okolina”, kaže ovaj Šveđanin.

U Hostelu uvek ima volontera. Sada je tu Pavel iz Moskve, ostaje mesec dana:

"Ja sam zadovoljan, malo pomažem u Hostelu, očistim, a došao sam da naučim srpski jezik i običaje”, priča Pavel,

“Ovde u hostelu bilo je volontera iz celog sveta, očekujemo još nekoliko volontera da dođu krajem jula. Bilo je volontera iz Amerike, Nemačke, a najavlili su se iz Španije. Najviše volonetra nam stiže iz Španije. Nismo ni očekivali toliko intersovanje kod volonertra za dolazak ovde kod nas u momentu kad smo objavili naš profil na jednom od tih volonterskih sajtova”, objašnjava Marko.

I još jedan detalj iz Hostela Republik u Užicu. Knjiga utisaka na čiijim koricama je zvezda petokraka je prepuna, svako je ostavio po primerak svoje valute.

"Mi nismo ni znali za to, eto prvi gosti koji su ušli u hostel bio je jedan bračni par iz Nemačke, bili su na proputovanju za Crnu Goru, hteli su samo da prenoće, ali bilo im je veoma zanimljivo ovde kod nas pa su ostali 21 dan, proveli su kod nas svoj godišnji odmori i kada su odlazili u knjizi utisaka zalepili su eure, kažu to donosi pare. Onda su i ostali gosti, kako se ko potpisivao u knjigu utisaka, lepili svoje valute, evo vidite ima ih iz celog sveta, i to tako stoji. Ko lista ovu našu knjigu utisaka saznaće kako izgleda švajcarska, turska, meksička, ruska, engleska valuta”, kaže Marko Ristovski, vlasnik Hostela.

Marko Ristovski rekao nam je i to da svi poznati umetnici koji gostuju u Užicu spavaju u njegovom hostelu.

XS
SM
MD
LG