Dostupni linkovi

Jednoglasno uvedena dvojezičnost u Udbini


Ilustracija
Ilustracija
Lička općina Udbina, u kojoj većinu čine građani srpske nacionalnosti, uvela je dvojezične ploče na zgradi općine i općinskog kulturno-informativnog centra. U Udbini su na vlasti Samostalna demokratska srpska stranka i HDZ, koji je također podržao postavljanje dvojezičnih ploča. Pred nekoliko mjeseci HDZ je cijelu kampanju za lokalne izbore u Vukovaru vodio na protivljenju uvođenju dvojezičnosti.

Na dvije službene zgrade u ličkoj općini Udbina postavljene su ploče na hrvatskom i na srpskom jeziku i na latinici i ćirilici. U Udbini je preko 50 posto Srba, dakle debelo više od 33 posto koliko Ustavni zakon nalaže da ih treba biti kako bi se uvelo dvojezičnost. U Udbini su na vlasti Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i HDZ, koji je također podržao postavljanje dvojezičnih ploča. Predsjednik Općinskog vijeća Udbine Slobodan Bjelobaba iz SDSS-a kaže za RSE kako su ploče postavljene na prijedlog Vijeća srpske nacionalne manjine, a da je za njih glasalo jednoglasno cijelo Općinsko vijeće.

„O tome smo raspravljali, pa je bilo polemike, razgovora i tako dalje. Ali kada sam ja pojasnio ljudima da to nije usmjereno protiv nikoga, da je jednostavno ovaj narod navikao na ćirilicu i neka bar na par mjesta piše ta ćirilica, i da ona nije usmjerena da diže neke tenzije, to su moji vijećnici razumjeli – jer tu ima vijećnika iz raznih stranaka, znate – i mi smo za to odglasali jed-no-glas-no! Znači, ljudi su shvatili o čemu se radi. Pazite, samo da vam rečem 'ko tenzije diže: tri – četiri čovjeka iz ovog kraja kojima ne paše – ništa!“ kaže Bjelobaba.

Kako to da je dvojezičnost u Udbini „prošla“, a u Vukovaru je pred lokalne izbore pred nekoliko mjeseci HDZ doveo atmosferu blizu usijanja protiveći se uvođenju dvojezičnosti?

Na to pitanje za RSE odgovara HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut:

„U Udbini može proći jer smo stvorili takvu atmosferu. Takvi su odnosi među ljudima, nacijama i vjerama, i mi politička rukovodstva radimo svi da to tako bude. Rezultat je taj da su nas poduzetnici prepoznali, da dolaze na Udbinu i da ulažu i to u proizvodnju. Sada imamo ispod 4 posto nezaposlenih.“

Nedosljednost u Vukovaru

Negativnih komentara na račun dvojezičnih ploča bilo je tek nešto od strane udbinskih hrvatskih ratnih veterana, a i lički socijalni liberali kritizirali su HDZ- ovu dvoličnost, na što je u zaštitu dvojezičnosti ustao prvi HDZ-ovac Like Darko Milinović, isti onaj koji se pred desetak godina javno vezivao lancima u znak potpore Mirku Norcu. Kako sve to komentira gradonačelnik Pešut:

„Ja sam isto bio branitelj, i ja sam rekao braniteljima: 'Morate reagirati dostojanstveno i morate malo gledati na širi kontekst.' Znam da to ljude malo u podsvijesti iritira i smeta. A političarima - ovima koji se javljaju jednom u 365 dana ili svake treće godine - poručujem da dođu češće na Udbinu i da ponude programe i razvojne projekte, i da ću ih podržati u svemu.“

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo za RSE podsjeća da je pred 4 godine, kada Srba još nije bilo 33 posto u Vukovaru, lokalni HDZ dogovorio s lokalnim SDSS-om uvođenje dvojezičnosti, čemu se on usprotivio jer odluka nije imala zakonsko utemeljenje. Kada je pak popis stanovništva iz 2011. pokazao daje broj Srba u Vukovaru narastao i da ih sada ima preko 33 posto, pa da sada Ustavni zakon nalaže uvođenje dvojezičnosti, HDZ je u proljeće cijelu svoju predizbornu kampanju u Vukovaru izgradio na protivljenju uvođenju dvojezičnosti.

„U svakom slučaju, HDZ nam iz dana u dan pokazuje svoju nedosljednost i licemjerje, a najviše je to došlo do izražaja u gradu Vukovaru.“

Prema Ustavnom zakonu o pravima manjina i Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina – ako neka manjina prema rezultatima popisa stanovništva ostvari sudjelovanje u ukupnom stanovništvu neke općine, grada ili županije sa 33 posto ili više, tada ostvaruje pravo na službenu uporabu vlastitog jezika i pisma.

Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011, srpska manjina prešla je 33 posto u gradu Vukovaru i općinama Vojniću, Vrginmostu, Plaškom, Udbini, općini Plitvička jezera, Gračacu, Negoslavcima i još desetak mjesta u istočnoj Slavoniji, na Baniji, u Lici i dalmatinskom zaleđu. Po podacima iz proljeća ove godine, srpska manjina primjenjuje dvojezičnost u 7 od 21 općine, odnosno grada u kojima na to ima pravo. Udbina je tako - osma.
XS
SM
MD
LG