Dostupni linkovi

Još se ne zna šteta od zemljotresa u Kosjeriću


Posledice zemljotresa u Donjoj Ražani i Rosićima kod Kosjerića
Posledice zemljotresa u Donjoj Ražani i Rosićima kod Kosjerića

Stručna komisija još uvek procenjuje štetu izazvanu zemljotersom u nekoliko kosjerićkih sela. Iako je rečeno da će u utorak biti poznati podaci o visini štete, nepristupačnost pojedinim zaseocima zbog velikog snega i klizišta, ometa komisiju u radu. Ono što se zna jeste da su oštećeni uglavnom stariji objekti, kaže Branko Dragićević iz Republičkog seizmoiloškog zavoda:

“Naše dve ekipe su su tamo na terenu, obići će epicentralno područje, i obići će sva ta mesto u široj okolini. Kada se govori o posledicama, uglavnom su to posledice na objektima starije gradnje, pucanje zidova, rušenje dimnjaka, pucanje crepova.”

Ono što Kosjerce najviše interesuje jeste, šta će biti dalje, hoće li se ponoviti zemljotres? Dragićević objašnjava da će još biti potresa, slabijih, ali se ne može tačno predvideti koliko će trajati:

Posledice zemljotresa u Donjoj Ražani i Rosićima
Posledice zemljotresa u Donjoj Ražani i Rosićima

“Posle ovog glavnog udara pre dve noći mi smo registrovali još 24 slabija, naknadna udara i ova seizmička aktivnost može da traje nekoliko dana, a možda i nekoliko nedelja na ovom području oko Kosjerića. Sa zemljotresima je nepredvidivo. Mislim, osloniti se samo na predviđanja i kratkoročnu prognozu, nije dobar koncept, ima nešto što je efikasnije, a to je graditi u skaldu sa seizmičkim propisima. Objekti moraju biit građeni u skaldu sa tim standardima, i onda nema straha od jakih zemljotresa”, rekao je Dragićević.

Meštani sela koja su najbliža epicentru kosjerićkog zemljotersa i dva dana nakon zemljotresa u strahu su da se ne ponovi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Predsednik kosjerićke opštine Milijan Stojanić govori o 100 oštećenih kuća, ali se i danas javljaju meštani udaljenijih sela, prijavljujući oštećenja na svojim kućama:

“Imamo štete na rubnim delovima opštine, posebno u selima Donja Ražana, Gornja Ražana i Rosići. Nekoliko porodica ćemo morati da iselimo. Međutim, javljaju se ljudi iz drugih sela i prijavljuju štete na svojim kućama. Komisija neprekidno radi”, rekao je Stojanić.

XS
SM
MD
LG