Dostupni linkovi

Juče tinejdžer na Zapadu, danas džihadista u Siriji


Oliver N.
Oliver N.

Početkom septembra Claudia W. posljednji je put vidjela svog prijatelja Olivera N. Tada joj je on napisao sms da više ne pije alkohol i da ne može dalje s njom izlaziti vani. Claudia se nije posebno zabrinula, piše bečki list Standard, jer je pomislila da je to u vezi s Oliverovom majkom, koja se liječi u jednoj austrijskoj klinici za odvikavanje.

Zvono je zazvonilo na uzbunu kada je na njegovoj Facebook stranici pročitala da je primio islam, i kad je s njom potpuno prestao razgovarati.

“Kao da je neko pritisnu neku tipku i zaokrenuo ga za 360 stepeni”, kaže Claudia, napominjući kako je Oliver napustio školu i prekinuo sve kontakte sa svojim dotadašnjim društvom. Niko nije znao šta se s njim zbiva.

Tim prije su se svi iznenadili kada su šesnaestogodišnjeg Olivera sredinom oktobra vidjeli u izvještaju njemačkog TV kanala “N24”, koji je prikazao propagandni materijal militanata Islamske države.

U tom videu jedan plavokosi mladić, s maramom oko glave stoji u klanici punoj ovaca i poziva “muslimane da u svojim državama ubiju nevjernike i pridruže se Islamskoj državi!”.

U TV izvještaju nagađalo se da je riječ o njemačkom državljaninu, ali je naknadno utvrđeno da je u pitanju Austrijanac. Vlasti su dugo šutjele, da bi tek 13.oktobra Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo kako već duže vrijeme vode istragu protiv stotinjak mladih za koje se sumnja da su džihadisti.

Samra i Sabina
Samra i Sabina

Među njima su i dvije tinejdžerice, Samra K. i Sabina S. koje su pobjegle od kuće još u aprilu ove godine, da bi se pridružile militantima u Siriji. Mediji su objavili kako su porodicama, posredstvom Facebook-a poslale poruke da se žele vratiti natrag.

Djevojke koje su rođene u Austriji, od roditelja koji su devedesetih godina tokom rata protjerani iz Bosne, navodno su u braku s čečenskim borcima i već su trudne. Interpol sada traga za njima.

Sudbina dvije tinejdžerice iz Austrije potresla je javnost, mada ostaje zagonetka zašto su se odlučile otići u Siriju. Zašto ih je uopšte privukla ideja da žive s nekom militantnom grupom radikalnih islamista?

Odgovora nema, ali je izvjesno da nisu jedine koje su se odazvale militantima i prihvatile poziv da dođu u Siriju. Njemački "Süddeutsche Zeitung" piše da su austrijske vlasti, 12.oktobra, uspjele spriječiti tri djevojke da odu na Bliski istok. Najmlađa medju njima ima 14 godina.

Poput kulta smrti

Prema podacima koje na svojoj internet stranici objavljuje Međunarodni centar za proučavanje radikalizma na londonskom King’s College-u, više od 150 mladih žena sa Zapada odgovorilo je na poziv “Islamske države”.

Petnaestogodišnja Francuskinja Nora već je mjesecima u Siriji. Njen brat je očajan, piše Le Monde, jer ga svako malo sestra telefonom moli da je spasi.

Sve je počelo u januaru, kada je Nora iznenada otputovala u Siriju. Nakon tri dana roditeljima u Francuskoj stigla je poruka u kojoj Nora piše da je u Alepu, da je sretna, da ima dovoljno hrane. “Kao da je u Disney Worldu, a ne na kraj svijeta”, kazao je njen brat francuskim večernjim novinama.

Porodici se do tada činila kao i sve druge tinejdžerke njenih godina, zanimala ju je moda i bila je vrlo vrijedna. Tek kad je otišla, otkrili su da je bila drugačija, da je vodila dvostruki život. Pronašli su hidžab, drugi mobilni telefon, još jedan Facebook profil na kojem su pozivi na džihad i slike osakaćene sirijske djece.

Djevojke koje odlaze iz zapadne Evrope na područje koje kontroliraju militanti Islamske države tek se tamo suoče sa surovom realnošću: prisilni brakovi s islamskim borcima, strogo pridržavanje islamskog prava, život pod stalnom prismotrom i nikakvom nadom da će se ikada vratiti kući.

Stručnjak za džihad Dounia Bouzar kaže kako metode za regrutaciju postaju sve sofisticiranije. Neke djevojke su kontaktirane putem Facebooka ili na web stranicama za uspostavljanje veza (dating web pages).

Der Spiegel navodi kako se internetom širi “džihad-romantika”. Švedski ekspert za terorizam Magnus Ranstorp kaže kako postoji opsjednutost rajem i zagrobnim životom. “Poput kulta smrti. Smrt je važnija od života", kaže Ranstrop.

U Austriji se posljednjih dana vodi velika rasprava o tome kolike kazne čekaju mlade ljude za njihov odlazak u Siriju ili Irak, kad se i ako se vrate kući.

Po austrijskim zakonima kažnjivo je učešće u terorističkim organizacijama, ali, s obzirom da je riječ o maloljetnicima, maksimalna kazna je pet godina zatvora.

No, prema izjavi advokata Andreasa Veniera, koju prenosi austrijska novinska agencija APA, “krivica se mora dokazati, jer - ne znači da je svaki odlazak u Siriju ujedno i učestvovanje u terorističkim jedinicama”.

XS
SM
MD
LG