Dostupni linkovi

Jupiter u nastajanju: Otkrili planet koji je svemirska 'beba'


Jupiter
Jupiter

Novi planet kojeg su otkrili astronomi izgleda kao Jupiterov mladi brat, a od Zemlje je udaljen 100 svjetlosnih godina. Već je dobio i ime 51 Eridani b, a star je tek 20 milijuna godina te se astronomski smatra pravom bebom.

No, ovaj bi nam svijet mogao dati puno informacija o formiranju našeg sustava. Znanstvenici su ga otkrili uz pomoć Gemini Planet Imagera (GPI), sustava koji otkriva mlade planete analizirajući svjetlost koju emitiraju. Za razliku od Keplera koji planete otkriva tako što analizira sjenu koju bacaju na vlastite zvijezde, GPI promatra planet i može detektirati svjetove koji se nalaze i puno dalje od vlastitih zvijezda.

Taj je sustav znanstvenicima otkrio i da 'beba Jupiter' ima najsnažniji trag metana na nekom novootkrivenom planetu, a na plinovitom divu su detektirali i vodu. Upravo ovo otkriće metana, koji dominira i na Jupiteru, pomoći će astronomima kako bi otkrili kako se razvijaju ovakvi plinoviti divovi.

Masa planeta dvostruko je veća od našeg Jupitera, a oko svoje zvijezde orbitira na udaljenosti na kojoj je Saturn u našem sustavu.

XS
SM
MD
LG