Dostupni linkovi

Kako je prva dama Srbije obmanula Čačane


Dragica Nikolić u poseti čačanskoj bolnici
Dragica Nikolić u poseti čačanskoj bolnici

Dragica Nikolić obmanula je Čačane da će njena fondacija u rekordnom roku izgraditi novu zgradu porodilišta u ovom gradu. Iako je, sudeći prema prvima najavama od pre dve godine, ovaj objekat danas već trebalo da bude u funkciji, sva je prilika da se radilo o medijskoj promociji humanitarnog delovanja prve dame Srbije.

Gradnju porodilišta u krugu čačanske bolnice supruga predsednika Republike najavila je još u martu 2013. godine, kao prvu veliku investiciju njene fondacije. Mesec dana kasnije pompezno su otvoreni pripremni radovi, ali od tada na lokaciji gradilišta ni ašov nije pobijen, iako je obećano da će radovi početi te godine. Direktor ZC ’’Dr Dragiša Mišović’’ Radoslav Milošević priznaje da ustanova koju vodi u skorije vreme nije imala nikakav kontakt sa fondacijom.

„Ja hoću da verujem da je taj projekat još živ i da će se on realizovati. Naša sva buduća planiranja, kada je u pitanju porodilište, baziraju se na nadi da ćemo dobiti novo porodilište“, kaže Milošević.

Zgrada u kojoj je smešteno čačansko porodilište izgrađena je pre više od sto godina. Porodilište je pre nekoliko godina renovirano i adaptirano, ali oronula zgrada i dalje ne zadovoljava sve medicinske standarde. Dr Vesna Popović, neonatolog u čačanskom porodilištu navodi da najveći problem predstavljaju kanalizacija koja se često zapušava i dotrajale instalacije.

"Renovirali smo mokre čvorove i kupatila, ali kada sanirate nešto što je jako staro, nikada ne ispadne onako kako treba. Imamo veliki prostor, koji nije racionalno iskorišćen. Krevete na kojima leže žene koje se porode na carski rez moramo šinama da spuštamo niz stepenice do ordinacije. Sve je prilično primitivno zbog starosti zgrade. Novo porodilište puno bi značilo i za grad i za čitav Moravički okrug, jer nama pripadaju i Milanovac, Guča, Lučani. To je naša teritorija sa koje dolaze žene da se porađaju", podseća dr Popović.

Kašnjenje početka gradnje najpre je pravdano administrativnim i urbanističkim razlozima, da bi u poslednjih nekoliko meseci priča o novom porodilištu u potpunosti utihnula. I pored više pokušaja da od same Fondacije Dragice Nikolić saznamo dokle se stiglo sa na sva zvona najavljivanom investicijom, odgovor nismo uspeli da dobijemo. Na sajtu Fondacije o ovom projektu nema ni slova. Prvi čovek čačanskih naprednjaka Aleksandar Radojević kaže da bi sve bilo drugačije da nije bilo katastrofalnih poplava prošle godine.

„Priča o izgradnji novog porodilišta je, koliko znam, na stend-baju. U pitanju je nešto što se zove finansije, jer to što je potrebno da se napravi porodilište ima dve ili tri varijante. U intervalu kada se razmatrala jedna od tri varijante za gradnju došlo je do majskih poplava i onda su se novci prelili na stranu hitne pomoći onima koji su bili ugroženi. Mislim da će to sada biti ponovo aktuelizovano, ali vam ne mogu reći kada će se to tačno dogoditi“, optimista je dr Radojević.

Odbornik LDP u čačanskoj skupštini Dragan Bisenić kaže da je od samog početka bilo jasno da Fondacija Dragice Nikolić nema novca za ovu investiciju i da će Čačani biti obmanuti za potrebe marketinške promocije prve dame Srbije. On međutim smatra da i pored toga niko neće snositi bilo kakve političke konsekvence, pa tako ni predsednik republike Tomislav Nikolić.

U normalnom političkom miljeu demokratskih zemalja bilo koje neispunjeno obećanje mora se pripisati kao negativno i to vas sutra košta neke vaše političke ambicije. To jedino u Srbiji ne postoji. Vi se vrlo lako možete slikati pored bilo koje poljane i objasniti da će tu sutra iznići novi ’’Folksvagen’’, ’’BMW’’ ili bilo kakav objekat i da vas to ništa ne košta. To samo govori o onima koji se na taj način promovišu i koji na taj način shvataju politiku. A najgore je to što obični glasači, običan narod, to veoma lako zaboravlja i ne uzima kao minus tih ljudi“, naglašava Bisenić.

XS
SM
MD
LG