Dostupni linkovi

Kalinićev iskaz pokrenuo slučajeve i u Crnoj Gori


Mjesto zločina, kafe "Palma" u Budvi,11.08.2008. Foto: Savo Prelević
Mjesto zločina, kafe "Palma" u Budvi,11.08.2008. Foto: Savo Prelević
Policijski iskaz u Zagrebačkoj bolnici člana Zemunskog klana Sretka Kalinića, zvanog Zver zbog monstruoznosti zločina koje je počinio, navodno razjašnjava i neka ubistva u Crnoj Gori.

Kalinić je, kako tvrdi srbijanska štampa, priznao kako je u namjeri da likvidira Budvanina Ivana Delića prije dvije godine greškom ubio nedužnog Nikšićanina Gorana Pejovića, koji je sjedio u Delićevoj neposrednoj blizini. Svoje viđenje tog slučaja našem radiju saopštio je sam Delić, na koga je posljednih godina više puta pokušan atentat.

Srbijanski dnevnik "Blic", čije pisanje prenose brojni regionalni mediji, tvrdi da je pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić hrvatskim istražiteljima priznao kako je u avgustu 2008. u jednom budvanskom kafiću greškom ubio Nikšićanina Gorana Pejovića, te da je stvarna meta atentata bio kontroverzni Budvanin Ivan Delić.

Kalinić je navodno ubio Pejovića jer je nosio sivu majicu, sličnu onoj koju je na sebi imao Ivan Delić, koji je sjedio nekoliko stolova dalje. Osvrćući se na te napise Delić, u izjavi za radio Slobodna Evropa kaže da vjeruje da su ovi navodi tačni i dodaje:
Ivan Delić kaže da vjeruje u priču da je on bio Kalinićeva meta, a da je Goran Pejović stradao greškom.


"Nemam riječi. Jer radi se, prije svega, da je poginuo nevin čovjek. Težak je osjećaj da živi čovjek sa tim da je neko zbog tebe poginuo. Vjerovatno je ovo istina što se kaže, ako je toliko u medijima objavljeno, vjerovatno je i tačno. Jedna mi stvar, međutim, nije jasna – da se u medijima prenosi nešto kao da se želi dati prostora nekome da se sve ovo prikrije. Čovjek je, navodno, rekao i ko je nalogodavac, koje i logistika, a to se objavljuje. Kao da se otvara prostor nekome da pobjegne. Da se sve ovo sakrije, eto tako."

Delić uporno ponavlja da ga čudi što su informacije iz istrage procurile u javnost prije nego što su se iza reštaka našli nalgodavci zločina. On kaže da je i Sretko Kalinić čudom ostao živ i da neko, kako tvrdi, pokušava da ukloni tragove.

Delić, koga srpski mediji nazivaju plaćenim ubicom, to kategorično demantuje i tvrdi da nema veze sa regionalnim podzemljem. Na pitanje kako onda objašnjava da neko iz tih krugova želi njegovu smrt, Delić odgovara da je sve krenulo kada ga je u saveznoj skupštini Vojsilav Šešelj direktno optužio za likvidaciju ministra vojnog Pavla Bulatovića.

"Meni je sve to krenulo baš od medija. Sve se desilo u medijima i tako je to krenulo. Niko me nikada nije ispitao, nikada me niko konkretno pitao nije, ali to je to, znači tako. Znači, sve dolazi iz Crne Gore, čitavo podzemlje je odatle, a onda dolazi čovjek koji kaže da ima 30 ubistava u regionu. Od ubistva Đinđića niko ne pominje logistiku za to ubistvo. Na primjer, kod koga je bio Legija, kod koga je bilo ovo. Znači, apsolutno nikoga to ne interesuje. I ko je bio u spoju sa Zemuncima i koje pred Hag najavio da će premijer da bude ubijen... Nešto postoji, ali po ovome ja vidim da se ništa o tome neće saznati ko je pozadina svega ovoga jer je, jednostavno, dato prostora ljudima da bježe", priča Delić.

Delić danas kaže da vjeruje u priču da je on bio Kalinićeva meta, a da je Goran Pejović stradao greškom. Međutim 2008. godine, nakon tog ubistva, Delić je tužio podgoričke Vijesti koje su, pozivajući se na policijske izvore objavile identičnu verziju.

"Dvije godine nakon surovog ubistva nikšićanina Gorana Pejovića klupko u istrazi počelo je da se odmotava. Vijesti su nekoliko dana nakon ubistva u bašti popularnog budvanskog kafea Palma, objavile informaciju da je, prema policijskim operativnim podacima, meta likvidacije trebalo da bude Budvanin Ivan Delić. Iako smo ta saznanja, za koja nijesu postojali materijalni dokazi, dobili od većeg broja nezvaničnih izvora, od kojih su neki iz policijskog vrha, mi smo zajedno sa uredničkim timom dva dana vijećale da li ćemo objaviti priču jer smo znale da ovo ubistvo, kao i mnoga druga, vrlo vjerovatno neće biti rasvijetljeno. Sa druge strane, bile smo svjesne činjenice da se zbog tog teksta možemo naći pred sudom, što se kasnije i dogodilo. Ipak, prevagnula je profesionalna obaveza i odgovornost prema crnogorskoj javnosti i porodici stradalog Pejovića, kojemu u policijskoj evidenciji nijesu mogli pronaći čak ni saobraćajni prekršaj", kaže autorka tog teksta Jasmina Muminović

Moguće naknadno pokretanje istrage

Zvanične nformacije o ubistvu Nikšićanina Gorana Pejovića tužilaštvo bi, slažu se eksperti, preko međunarodne pravne pomoći moralo zatražiti od hrvatskih kolega.

Pravna procedura u slučaju Sretka Kalinića, koji je navodno počinio ubistva u više zamalja u regionu, a koji je hrvatski državljanin, kažu pravni eksperti, veoma je složena.

"Kod takve vrste krivičnih djela đe lice koje je izvršilo krivično djelo na teritoriji jedne države, a ima državljanstvo druge države, važi takozvana konkurentna sudska nadležnost, odnosno međunarodno pravno pravilo ili princip, ako nije drugačije što uređeno Konvencijom na drugi način. Tako da on može da podliježe hrvatskoj sudskoj odgovornosti jer je njihov državljanin ili da potpada sudskoj odgovornosti Crne Gore i našeg sudstva, jer je krivično djelo počinjeno na crnogorskoj teritoriji", objašnjava profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Blagota Mitrić.


******
Pročitajte i ovo:
Homen: Sretko Kalinić možda u Srbiji već početkom jula
Zaštitnici Đinđićevih ubica bili u vrhu vlasti
Uhapšen Miloš Simović, Kalinić i dalje u Hrvatskoj

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG