Dostupni linkovi

Kameron ponovio: Britanija neće dati dve milijarde evra u EU budžet


Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

Velika Britanija neće izdvojiti dodatne dve milijarde evra za evropski budžet 1. decembra, ponovo je izjavio premijer Dejvid Kameron, uprkos pretnji Evropske komisije kaznama. U obraćanju Parlamentu u Londonu, Kameron je bio jasan. Otvarajući pitanje o, kako je rekao, doprinosu Velike Britanije Evropskoj uniji, podvukao je:

“Želim da budem jasan sa vama, zahtev Velikoj Britaniji da izvrši uplatu, visina i rok za uplatu su neprihvatljivi. U organizacijama kakva je Evropska unija, ako vaša privreda beleži brži ili sporiji rast, pri kraju godine sprovodi se prilagođavanje sume novca koja se plaća Evropskoj uniji. U nekim godinama, potraživanja od Velike Britanije bila su negativna, kao što je to bio slučaj 2008. zatim 2009, 2011. i 2012. godine. Ali u nekim godinama smo smo mogli da doprinesemo više. To se događalo svake godine. Kada je rast britanske ekonomije bio tri odsto, mnoge evropske ekonomiije su rasle sporije. Ne bi me iznenadilo da se od Velike Britanije traži da plati više ove godine. Ali ono što se nikada nije dogodilo jeste da budu traženo dve milijarde evra.... To čini 20 odsto neto doprinosa Evropskoj uniji u prošloj godini.“

Kameron je dalje zatražio hitan sastanak ministara finansija EU i naveo da su ga podržali Italija, Holandija, Malta, Grčka i drugi. Lider liberala Ed Miliband, rekao u je parlamentarnoj raspravi, da su informacije o mogućem preopterećenju bile poznate pre sedam dana. Zatim je oštro kritikovao politiku Kameronove administracije:

„Mogli smo mnogo ranije da uradimo ono što smo učinili u poslednjem trenutku. Da zatražimo sastanak sa ministrima finansija i da počnemo pregovore o ovom zahtevu. Zar nije istina da je ovo poznati obrazac po kome deluje premijer Kameron, mesecima ne radi svoj posao, a onda u poslednjem trenutku pali vatru. Potrošio je mesece na pregovore u svojoj partiji o Evropi, a ono što je trebalo da radi je bazični posao na pregovorima o boljoj poziciji za Veliku Britaniju. Još jednom je pokazao da je spava za volanom, a britanski narod će platiti cenu.“

Inače, dodatnih 2,1 milijarda evra za evropski budžet iznose petinu ukupnog ovogodišnjeg doprinosa Velike Britanije budžetu EU od 10,9 milijardi evra. Iznos je odredjen na osnovu revidiranih podataka o njenom BDP-u. Evropska komisija je ranije poručila Kameronu da taj zahtev nije bio nenajavljen i zapretila je Londonu kaznama ukoliko odbije da uplati traženi iznos.

XS
SM
MD
LG