Dostupni linkovi

Razvlačenje KAP-a između vlasti i opozicije


Radnici u Kombinatu aluminijuma Podgorica, 2013.
Radnici u Kombinatu aluminijuma Podgorica, 2013.
Nakon što je Ustavni sud oborio nedavno usvojeni Zakon o zaštiti državnih interesa u metalurškom sektoru kojim su opozicija i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija željele da zadrže kontrolu nad sudbinom bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma, opozicija najavljuje dalje aktivnosti koje će, čini se, sada biti ipak samo političkog karaktera, bez suštinskog uticaja na prodaju imovine KAP-a.

"Sada je sve jasno i stečajni upravnik treba da uradi svoj dio, a jedinom ponuđaču za kupovinu imovine KAP-a treba dozvoliti da da uđe u proces proizvodnje u skladu sa svojim biznis planom",
saopštio je Zoran Jelić iz DPS-a, reagujući na odluku Ustavnog suda da Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru proglasi neustavnim.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista koja se prethodno protivila usvajanju ovog Zakona izražavaju zadovoljstvo zbog odluke Ustavnog suda.

“Ovom odlukom se omogućava da stečajni sudija i stečajni upravnik završe posao oko KAPa i da ponuđaču koji je ponudio najkvalitetniju ponudu se ponudi KAP, odnosno da se potpies ugovor o kupoprodaji. Na taj način novi vlasnik može da krene u proizvodnju u skladu sa biznis planom koji je ponudio. Takođe, investitor sada kvalitetnije može da realizuje i ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa Elektroprivredom Crne Gore kako bi i taj segment svog bitnis plana doveo do kraja i na taj način počeo proizvodnju u KAP-u. Takođe, očekujemo da će se aktivirati i prerađivački kapaciteti”, kaže Zoran Jelić.

Osporeni Zakon je propisivao da stečajni sudija i upravnik ne mogu da zaključe ugovor o prodaji imovine Kombinata aluminijuma bez saglasnosti parlamenta pa je, pored Vlade, inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog akta podnio i Vrhovni sud koji smatra da se tim propisom Skupština direktno umiješala u nadležnost sudskih organa i narušila princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što je suprotno Ustavu.

Iz manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije koja je za ovaj zakon glasala zajedno sa opozicijom je ocijenjeno da bi, bez obzira što to sada nije zakonska obaveza, trebalo organizovati skupštinsku raspravu da bi se pred javnošću govorilo o garancijama da će 30-ak miliona stvarno biti i plaćeno za imovinu KAP-a, a iz opozicione Socijalističke narodne partije je saopšteno da je “Ustavni sud odluku prilagodio želji stečajnog sudije i stečajnog upravnika“.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milutin Djukanović kaže da je u interesu svih gradjana da se čuje sve u vezi sa sudbinom KAP-a.

“Mislimo da je Ustavni sud pogriješio i da je donio političku odluku. Ne znam kome bi moglo da smeta da se o tome raspravlja u parlamentu. Očigledno je da u Crnoj Gori nedostaje ta volja za transparentnošću . Mislim da je bilo u interesu svih, pogotovo građana Crne Gore da se čuje rasprava o prodaji KAP. Ako je to glavna industrijska grana u Crnoj Gori red je bio da poslanici o tome daju svoj sud. Siguran sam da od toga nikome ne bi bilo ništa gore.”


Predstavnici partija koje su usvojile poništen zakon najavljuju dalje aktivnosti. SDP da će ovu temu pokreniti u parlamentu, a SNP da će tražiti kontrolno saslušanje stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Pejovića.

U DF-u, kažu da će podnijeti krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika zbog zloupotrebe službene dužnosti

“Smatramo da su to sve suvišne priče što se tiče podnošenja određenih krivičnih prijava. Poslanici koji govore o krivičnim prijavam i sami su u tim krivičnim prijavama. Smatram da je sve to suvišno dizanje prašine od kojega neće biti efekta ili da će se tu nešto novo saznati ili ono što se kaže – ne daj bože otkriti nešto što već nije saopšteno. Poptuno sam protiv te ideje ali ako Odbor za ekonomiju i budžet odluči, nemam ništa protiv. Ipak, mislim da je to suvišna priča”,
poručuje Zoran Jelić.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
“Ostaje nam taj institut kontrolnih saslušanja. Mi možemo koje god hoćemo teme da otvorimo u parlamentu. Vjerovatno poslije odluke Ustavnog suda stav parlamenta oko privatizacije ne bi imao tu težinu ali ćemo se u svakom slučaju potruditi da informišemo građane o svemu šta se dešava i šta se potencijalno može dešavati u KAP”, kaže Milutin Djukanović iz Demokratskog fronta.

Podsjetimo, KAP je do potpune propasti dovela offshore firma Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije.

Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.
XS
SM
MD
LG