Dostupni linkovi

Karadžić se žalio na pritvor Glavnom tajniku UN-a


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uputio je prosvjedno pismo Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon-u u kojem je ponovio svoje strahove vezane uz haški pritvor i tvrdnje da on izaziva teške bolesti kod pritvorenika.

„Ja sam o tim problemima obavijestio administraciju Pritvorske jedinice, Tajništvo (suda) i moje Raspravno vijeće, ali je svaki organ odbio preuzeti odgovornost za situaciju“, napisao je Karadžić izražavajući sumnju da je Moon obaviješten o zdravstvenom stanju pritvorenika jer vjeruje „da bi u suprotnom već reagirao“.

„Dogodile su se dvije iznenadne smrti, dva samoubojstva, a jedanaest pritvorenika su dobili životno ugrožavajuće bolesti poput raka i leukemije za vrijeme boravka u pritvoru“, naveo je Karadžić ustvrdivši da je i on dobio šećernu bolest koju nije imao sve do dolaska u haški pritvor.

Karadžić je zatražio potporu pritvorenicima od strane UN-a ustvrdivši da su oni „koji su odvedeni iz njihovih društava, kulture i pravnog sistema te dovedeni u Haag pretrpjeli mnoge nepravilnosti“ – uključujući procesuiranje u njima nepoznatom pravnom sistemu, suđenja na stranim jezicima, nepoznavanje ustavnih prava pritvorenika od strane haškog tužiteljstva, jako duga suđenja za vrijeme kojih su boravili u pritvoru.

Zato je Karadžić izrazio nadu da će Moon „uzeti vremena kako bi shvatio probleme onih koji su nevoljki gosti u Haagu“ i pokrenuti istragu o pritvoru.

U pritvoru sedam godina

Podsjetimo, optuženi je prošli tjedan zatražio istragu pritvora od svojih sudaca na statusnoj konferenciji o zdravstvenom stanju, no predsjedavajući ga je upozorio da takvo što ne spada u njihovu domenu te ga uputio na Tajništvo suda (ICTY).

Na statusnoj konferencije je naime zatražio od sudaca da pokrenu istragu kako bi se ispitao materijal kojim je pritvor građen, hrana kojom se hrane haški pritvorenici te utvrde ostali faktori mogućeg uzroka karcinoma.

S druge strane, Karadžić je Vijeće obavijestio da se dobro osjeća unatoč nedavnoj operaciji žuči, kao i da mu zbog šećerne bolesti stanje nije za sada pogoršano, napominjući da se treba i dalje intenzivno liječiti.

Karadžić boravi u haškom pritvoru od uhićenja 2008.godine, gdje trenutno čeka prvostupanjsku presudu po 11 točaka optužnice zbog zločina srpskih snaga u Bosni i Hercegovini - genocida u općinama 1992.godine, progona, terora nad Sarajlijama (1992-1995), genocida u Srebrenici te uzimanja međunarodnih promatrača za taoce 1995.

Prvostupanjska presuda se očekuje krajem ove godine, nakon čega se očekuje i žalbeni postupak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG