Dostupni linkovi

Karadžić traži ignoriranje vraćanja točke za genocid 1992.


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od raspravnog (prvostupanjskog) vijeća da izdvoji točku 1 optužnice od suđenja, nakon što ju je prošli tjedan žalbeno vijeće vratilo u postupak.

Podsjetimo, prošli tjedan je točka 1 ponovno vraćena u optužnicu protiv Karadžića u vezi genocida počinjenog u 7 bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992. godine. Na polovici suđenja, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva, on je naime oslobođen od te točke po pravilu 98 bis, a na tu odluku se žalilo tužiteljstvo, napominjući da prvostupanjski suci nisu uzeli u obzir sve okolnosti zločina protiv Bošnjaka i Hrvata, nakon što su vlasti bosanskih Srba predvođene Karadžićem preuzele vlast u više općina.

Pogotovo rasprostranjeno zlostavljanje u logorima, u čemu su pak žalbeni suci prepoznali „genocidnu namjeru“ i vratili točku za genocid u optužnicu.

Karadžić koji se brani sam, ustvrdio je kako bi trebao najmanje 120 dana da pronađe i ispita svjedoke za potrebe obrane u vezi toga, napominjući da bi obaziranje na tu točku optužnice prolongiralo njegovu obranu za 6 do 7 mjeseci, što bi dodatno štetilo ekspeditivnosti procesa.

„Ako bi odvajanje (točke 1) bilo odobreno, postupak obrane bi se mogao nastaviti bez prekida, sve do njegovog okončanja kasnije ove godine. Tužiteljstvo bi onda moglo odlučiti želi li nastaviti s točkom 1, nakon što se donese presuda po preostalim točkama optužnice“, naveo je u svom zahtjevu Karadžić koji se tereti po ukupno 11 točaka optužnice.

Karadžić je u novom zahtjevu zatražio od sudaca da naloži tužiteljstvu da se ne osvrće na točku 1 tijekom suđenja i da se nastavi baviti s preostalih 10. U njima se tereti za genocid u Srebrenici, progone diljem BiH, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Bivši vođa bosanskih Srba je podsjetio kako se do sada, tijekom 9 mjeseci izvođenja dokaznog postupka obrane, nije osvrtao na točku 1 u optužnici budući da je od nje oslobođen na polovici suđenja te da bi njezino vraćanje - dodatno bi opteretilo i produžilo ionako otežanu obranu od ozbiljnih optužbi, od kojih se brani sam.

Do sada je Karadžić ispitao oko 170 svjedoka, dok u svoju obranu želi pozvati još barem dva puta toliko.

Trenutno iskaz u njegovu obranu daje njegov imenjak Radovan Karadžić, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS-a, koji kao i svi njegovi bivši suradnici, govori o miroljubivosti optuženog i ratobornosti ostalih zaraćenih strana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG