Dostupni linkovi

Karadžić u završnici prebacivao odgovornost za Sarajevo


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Nakon četiri dana dovršene su završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Optuženi koji se brani sam od optužbi za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini - u završnici je prebacivao odgovornost za teror nad Sarajlijama - na snage predsjedništva unutar grada, tvrdeći da su same ubijale svoje građane kako bi optužile srpsku stranu te dobile međunarodne simpatije.

Za Karadžića je 11 i pol tisuća ubijenih Sarajlija najviše kolateralna žrtva troipogodišnjeg sukoba, ali i posljedica njihovog namjernog gađanja od strane bošnjačkih snaga. Kao dokaz tome Karadžić je podsjetio na tajnu policijsku jedinicu Ejupa Ganića poznatu kao Ševe.

„Svaki incident koji se pripisuje srpskoj vojsci tužiteljstvo treba dokazati – da nije bio Ganićev snajperista. Ne mora obrana dokazati što je bilo, nego tužiteljstvo treba dokazati. Ako postoji takva mogućnost i utvrđena je da su tako radili, a čuli smo i od drugih svjedoka – da su Ševe i drugi tako radili.“, naveo je tvrdeći da „Sarajevo nije ni ogrebano“.

Optuženi je naime odbacio i odgovornost srpskih snaga za granatiranje civilnih okupljališta u Sarajevu, poput masakra na tržnici Markale, ustvrdivši također da su eksplozije bile namještene kako bi se okrivila Vojska Republike Srpske.

„Potpukovnik (Richard) Mole je u svojoj izjavi naveo da su muslimani imali prednost od prikazivanja sarajevskih patnji i proizvođenja patnji građana i Sarajeva da bi se dobilo suosjećanje i simpatija. I u tu svrhu oni su vršili restrikciju kretanja civila i držali vlastitu populaciju u Sarajevu u te svrhe.“, naveo je tezu svoje obrane optuženi spominjući svjedoka tužiteljstva koji je inače kao bivši pripadnik snaga UN-a opisao neselektine napade na grad i opsadu - kao cilj Karadžićevih snaga.

Karadžić je u završnim riječima dovodio u pitanje iskaze niza svjedoka tužiteljstva o incidentima granatiranja i snajperiranja u Sarajevu tvrdeći „da nisu znali ili su lagali“ o događajima o kojima su svjedočili.

Na kraju je Karadžić poricao svoju odgovornost za Srebrenicu tvrdeći da nije znao za ništa što se tamo događao pa je zato i zvao i raspitivao se kod svog suradnika iz SDS-a Miroslava Deroninjića koji je rekao „da se laže o svemu“, misleći pri tom na pogubljenja oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Također je tvrdio – da je spomenuta brojka ubijenih namještena jer su se u nju ubrajali i poginuli u proboju iz te Zaštićene zone UN-a 1995.godine, kao i stradali prijašnjih godina rata.

Obrana: Spriječiti pravni linč

Peter Robinson, pravni savjetnik Karadžića, zatražio je od tročlanog sudskog vijeća oslobađanje svog klijenta od optužbi za genocid u više bosansko-hercegovačkih općina 1992.godine i u Srebrenici 1995. Pri tom ih je Robinson zamolio za Karadžićev život te da ne naprave pravni linč – kako to želi haško tužiteljstvo, koje je, podsjetimo, zatražilo – doživotnu kaznu zatvora.

„Ovo suđenje je već utvrdilo principe, da društvo kao takvo, bez obzira na to koliko bili strašni zločini, vjeruje u pravdu nad divljaštvom. Upravo zbog toga bila bi velika nepravda osuditi doktora Karadžića za žrtve u Srebrenici i zločine koje on nije počinio, a genocid je jedan od njih. Stoga ja tražim od Raspravnog vijeća da utvrdi da doktor Karadžić – nije kriv.“, zatražio je pravni savjetnik Robinson.

VIDEO LINK: Dio završnih riječi optuženog Karadžića

Idući tjedan u utorak (07.10.2014.) obrana i tužiteljstvo će iznijeti replike na završne riječi strana u postupku, nakon čega će se petogodišnje suđenje završiti, a prvostupanjski suci povući – kako bi, prema dosadašnjoj praksi, donijeli presudu unutar godine dana.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG