Dostupni linkovi

Karadžiću odobrena statusna konferencija


Theodor Meron
Theodor Meron

Predsjednik Mehanizma za međunarodne sudove UN-a (Jugoslavija i Ruanda) Theodor Meron odobrio je za 6.travanj ove godine u 15 sati - statusnu konferenciju za ratnog predsjednika Radovana Karadžića kako bi se izjasnio „o svom psihičkom i fizičkom zdravlju“ u haškom pritvoru.

Iako je Karadžić zatražio statusnu konferenciju kako bi žalbene suce izvijestio i o navodnom kršenju objavljivanja dokaznog materijala od strane tužiteljstva, sudac Meron je dozvolio održavanje statusne konferencije samo u vezi zdravlja pritvorenika.

Podsjetimo, Karadžić je prošli mjesec prvostupanjski osuđen na 40 godina zatvora za progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992.godine, teror nad sarajevskim civilima (1992-1995), genocid u Srebrenici 1995.godine te uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce 1995.

Od ukupno 11 točaka optužnice, oslobođen je samo za 1.točku – genocid u općinama 1992.godine, no za ostalih 10 je osuđen.

Karadžić je ubrzo nakon presude zatražio statusnu konferenciju, najavivši i dalje pravnu borbu u žalbenom procesu i inzistiranje da su mu prekršena procesna prava zbog neobjavljivanja dokaznog materijala optužbe, a koji je prema njegovoj tezi – potencijalno oslobađajući za obranu. Zbog toga je tijekom suđenja podnio brojne pritužbe, no raspravni suci ih nisu ocijenili presudnim za proces, makar su potvrdili kršenje obaveza optužbe koja je raspolagala s velikim brojem zaplijenjenih dokaznih dokumenata.

Karadžić zatražio dodatno vrijeme za najavu žalbe

Karadžić je na polovici suđenja također oslobođen od točke 1¸ no žalbeni suci su je 2013.godine ponovno vratili u optužnicu.

Raspravni suci ostali su u prvostupanjskoj presudi ipak kod svog prvotnog mišljenja, a uskoro se očekuje potez tužiteljstva i najava žalbe koja bi se mogla odnositi na zahtjev za novim razmatranjem točke 1 (genocid u općinama 1992.) – u žalbenom procesu, od strane žalbenih sudaca.

Karadžić je zatražio dodatno vrijeme da najavi žalbu u kojoj se „namjerava žaliti na njegovu osudu za 10 od 11 točaka i njegovu osudu na 40 godina“. Prema pravilima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) najava žalbe se treba podnijeti najkasnije 30 dana od presude, no Karadžić je zatražio rok od 180 dana – ističući da njegova prvostupanjska presuda ima 2065 strana, uključujući 20,834 fusnote.

U svom zahtjevu Karadžić se žalio i na nedostatna sredstva za obranu kako bi zaposlio dodatno osoblje u žalbenom procesu, podsjećajući na veliki broj od 11,469 prezentiranih dokaza na suđenju koji predstavljaju 191,040 stranica. Kao i na veliki broj od 434 svjedoka koji su svjedočili u sudnici te još njih 152 čiji su iskazi uvršteni u pisanoj formi.

Odluka o zahtjevu za produženjem roka za najavu žalbe – još se očekuje.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG