Dostupni linkovi

Ken Loach i Ashraf Mashharawi za RSE: Hitno prekinuti nasilje u Gazi


Ken Loach na 20. Sarajevo Film Festivalu
Ken Loach na 20. Sarajevo Film Festivalu

Pred publikom Sarajevo Film Festivala u četvrtak uveče proglašeni su dobitnici nagrade Fondacije Katrin Cartlidge za nove i perspektivne filmske autore. Riječ je o palestinskim režiserima Abdelu Salamu Shehadehu i Ashrafu Mashharawiju. Priznanja laureatima, odnosno samo Mashharawiju koji je prisustvovao ceremoniji budući da Shehadeh zbog objektivnih razloga nije mogao doći, uručio je Ken Loach - ovogodišnji kustos Fondacije i jedan od najznačajnijih režisera današnjice. U kratkom intervjuu za RSE Loach i Mashharawi govore o značaju ove nagrade, a iskoristili su priliku i da upute poruku svijetu.

RSE: Zbog čega je Fondacija odlučila dodijeliti nagradu dvojici palestinskih režisera?

Loach: Odgovor je očit - zato što je riječ o režiserima koji rade u ekstremno teškim uslovima, u uslovima u kojima ginu njihove porodice i prijatelji. I pored svega, oni nastavljaju da govore o istini snimajući filmove kako bi i ostatak svijeta znao šta se dešava u Gazi a to nadmašuje sve ono što je film - to je ujedno velika hrabrost i važan zadatak da nam kažu šta se tamo dešava.

RSE: Vaš govor pred publikom Sarajevo Film Festivala bio je direktan. Prozvali ste i vlade nekih zemalja.

Loach: Svi mi znamo šta se dešava u Gazi. Znamo da se dešava ratni zločin i da se masakriraju nevini ljudi. Dešavaju se i drugi ratni zločini prema Palestincima. Oduzeta im je zemlja, kuće su im uništene, drveća sravnjena do temelja, djecu im odvode u izraelske zatvore uprkos Ženevskoj konvenciji. Opet iznova na snazi je kršenje međunarodnog prava, i pored svega navedenog Ujedinjene nacije tolerišu nasilje i ne kažnjavaju Izrael, a na isti način postupa i vlada Velike Britanije, kao i vlade drugih država Zapada. I o tome trebamo otvoreno govoriti.

RSE: U čemu vidite rješenje ove krize?

Loach: U vladavini prava. Poštujmo zakon. Ako vam neko provali u kuću prvo šta ćete uraditi je pozvati se na zakon - pozvati policiju, a policija će provalnike odvesti u sud. To mi i želimo, treba nam međunarodni sud koji će podržati sve zemlje, trebaju nam i međunarodne snage koje će nametnuti zakon - a sve u cilju da se nagodba dostigne, da se zemlja vrati Palestincima kojima i pripada, i tek onda možemo krenuti naprijed. Bez zakona vlada zakon džungle.

RSE: Šta Vam znači ova nagrada?

Ashraf Mashharawi
Ashraf Mashharawi

Mashharawi: Nagrada je veoma važna ne samo za mene nego i za sve građane Gaze koji svakodnevno pate od ubijanja. U ovom trenutku dok govorimo ubijaju se djeca, žene, nevine žrtve, prema ljudima se loše postupa i takvi zločini se nastavljaju. I Sarajevo je prije 20 godina doživjelo slično iskustvo, međutim, rat je prošao. Nadam se da će ova nagrada i poruka iz Sarajeva biti odaslata svijetu, te da će rat uskoro biti prošlost i u mojoj zemlji.

RSE: Kako je moguće biti kreativan i snimati filmove u ratnim uslovima?

Mashharawi: U Gazi se svako na svoj način bori za slobodu, svoje dostojanstvo, svoja prava, jer svako na Zemlji teži da živi dostojanstveno. Stoga je posao filmskih radnika da govorimo o onome što se dešava kako bismo odbranili svoj narod, jer ako niko ne zna za zločine koji se tamo dešavaju - kako onda očekivati da će nam neko pomoći. To je velika odgovornost za nas filmske radnike i ako ne obavljamo svoj posao onako kako treba - onda smo beskorisni.

RSE: Sarajevo Film Festival slavi svoj 20. rođendan. Kakav je Vaš stav o ovoj najznačajnijoj filmskoj smotri u regiji?

Loach: Ovo je moje prvo iskustvo sa SFF i mnogi prijatelji su mi pričali o njemu. Često su me zvali da dođem i budem gost Festivala, ali nikako nisam mogao doći jer snimamo filmove u ovo doba godine. Međutim, oduševljen sam što sam ovdje i imam veliko poštovanje prema SFF i ljudima koji ga organizuju. Imam veliku privilegiju što prisustvujem Sarajevo Film Festivalu.

XS
SM
MD
LG