Dostupni linkovi

Keri sa zvaničnicima iz Persijskog zaliva o nuklearnom programu Irana


DŽon Keri
DŽon Keri

Džon Keri (John Kerry), američki državni sekretar, boravi u četvrtak u Saudijskoj Arabiji gde će razgovarati sa zvaničnicima zemalja Persijskog zaliva o napretku pregovora o iranskom nukearnom programu.

Keri u saudijsku prestonicu Rijad stiže pravo sa trodnevnih razgovora koje je u švajcarskom Montrou imao sa iranskim šefom diplomatije Muhamedom Zarifom (Mohammad Zarif).

Pregovori su deo diplomatskih napora SAD-a, Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Nemačke da ubede Iran da zamrzne program nuklearnog obogaćivanja u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Kao i Izrael, države Zaliva sumnjaju da Iran razvija nuklearno oružje da bi povećao svoju moć na Bliskom istoku.

Keri će se najpre sastati sa novim saudijskim kraljem Salmanom, a potom u odvojenim razgovorima sa šefovima diplomatija Saudijske Arabije, Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara i Emirata.

Zvaničnici SAD-a naveli su da će Keri nastojati da uveri svoje sagovornike da u slučaju postizanja sporazuma Teheranu neće biti dozvoljeno da razvija nukelarno oružje, kao i da to neće značiti da je Amerika nezainteresovana za druga bezbednosna pitanja u tom području.

Keri je, pre napuštanja Švajcarske, razgovore sa iranskim šefom diplomatije opisao kao teške:

“Postoje značajne razlike i važni izbori i odluke koje treba doneti”, rekao je Keri.

Sličnu poruku imao je i predstavnik Irana Zarif:

“Nismo daleko od dogovora. Duboki jaz među nema treba isouniti, ali to ne znači da nismo sposobni da napredujemo”, rekao je posle trodnevnih razgovora Muhamed Zarif.

Rok za postizanje okvirnog sporazuma je kraj marta, dok bi konačni dogovor strane u pregovorima trebalo da postignu do 30 juna.

Podsetimo, u govoru koji je u sredu održao pred Kongresom Sjedinjenih Država, izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao način na koji američki predsednik Barak (Barack) Obama vodi pregovore sa Teheranom. Obama je uzvratio da u Netanjahuovom govoru u Vašingtonu nije bilo ničeg novog.

XS
SM
MD
LG