Dostupni linkovi

Kijev: Samit Evropske unije i Ukrajine


Zastava Ukrajine i EU
Zastava Ukrajine i EU

Lideri Evropske unije sastaju se u ponedjeljak u Kijevu na samitu sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Tema razgovora je status sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine dogovorenom u Minsku u februaru.

Iako je primirje dovelo do smanjenja nasilja, ukrajinske snage i proruski separatisti izvijestili su da se odredbe ovog sporazuma i dalje krše.

U nedjelju je ukrajinska vojska navela da je vojnik ubijen a sedam ih je ranjeno u napadima proruskih pobunjenika.

Dan ranije još jedno vojno lice je izgubilo život.

Samit Evropske unije i Ukrajine je prvi nakon prošlogodišnjeg sporazuma poslije smjenjivana Viktora Janukoviča, proruski orijentisanog bivšeg predsjednika Ukrajine.

Očekuje se da će među temama samita u Kijevu biti i zahtjev Petra Porošenka da evropske mirovne snage pomognu u nadgledanju prekida vatre.

Neimenovani zvaničnik EU je rekao agenciji AFP da je zvanični Kijev uputio ovaj zahtjev Briselu.

"Detaljno analiziramo ove prijedloge, ali EU ne vidi razlog zašto bi zamijenila posmatrače Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) sa novim koji će nadgledati poštovanje primirja", rekao je neimenovani zvaničnik.

Brisel: Sankcije Rusiji, ilustrativna fotografija
Brisel: Sankcije Rusiji, ilustrativna fotografija

Lideri Evropske unije dogovorili su se u martu da će nametnute ekonomske sankcije Rusiji i dalje ostati na snazi sve dok sporazum iz Minska u potpunosti ne bude proveden. Drugim riječima, ako bude potrebno, sankcije Rusiji će se primjenjivati do kraja tekuće godine.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podupire pobunjenike na istoku Ukrajine.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je u sukobima na istoku Ukrajine u toku prošle godine poginulo oko 6.100 ljudi.

Zvaničnik EU je izjavio agenciji AFP da će se samit u Kijevu fokusirati i na reformu ukrajinske privrede.

Kijev je, među ostalim poduhvatima pokrenutim proteklih mjeseci, predstavio novo antikorupciono tijelo i donio zakon koji će "uvesti red" u bankarstvu.

"Sada je pravi izazov provedba ovih reformi koje će značajno uticati na život ovdašnjih ljudi", kazao je neimenovani zvaničnik EU.

On je, takođe, istakao da će Evropska unija zahtijevati od Ukrajine da do kraja ove godine finalizira ustavne reforme uključujući sporazume o statusu područja pod kontrolom proruskih separatista u regijama Donjeck i Lugansk.

XS
SM
MD
LG