Dostupni linkovi

Broj internet korisnika u Kini veći od populacije SAD


Internet kafe u Pekingu
Internet kafe u Pekingu

Broj internet korisnika u Kini sada je veći od cjelokupne populacije Sjedinjenih Američkih Država, objavili su kineski mediji

Prema podacima iz juna Kina ima 338 miliona internet korisnika, što je i najviše u cijelom svijetu. Rast od 40 miliona korisnika zabilježen je u prvoj polovini 2009. godine, javila je kineska novinska agencija Xinhua citirajući izvještaj Kineskog internetskog informacijskog centra.

Također, broj broadband internet konekcija u Kini porastao je za 10 miliona u prvoj polovici 2009. godine i danas 93.5 miliona Kineza koristi ovaj tip konekcije.

Prema podacima iz juna Kina ima 338 miliona internet korisnika, što je i najviše u cijelom svijetu.
Prema istom izvještaju, oko 95 posto gradskih područja ima mogućnost pristupa broadband internetu, dok 92,5 posto ruralnih područja ima telefonske linije koje se mogu koristiti za konekciju na internet.


Kontrola pristupa sadržajima


Inače, Kinezi internet koriste najčešće kako bi iznijeli vlastita stajališta na način koji nije zastupljen u tradicionalnim medijima koji su pod kontrolom države. Zbog velikog broja internet korisnika Peking se brine da će izbiti socijalni nemiri, pa je vlada posljednjih godina uveliko kontrolirala pristup određenim sadržajima na Internetu.

Tako je početkom ovog mjeseca nakon pobune u glavnom gradu sjeverozapadne regije Xinjiang, vlada onemogućila pristup internetu većem dijelu ovog područja. Također je onemogućen pristup društvenim stranicama kao što su Twitter, Facebook i YouTube.
XS
SM
MD
LG