Dostupni linkovi

Kirbi u “vojvođanskom Votergejtu”: Odgovor je i dalje “Ne”


Majkl Kirbi
Majkl Kirbi

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi, pozvao se na sopstveni primer, ulogu koja mu je pripisana u aktuelnoj aferi “vojvođanski Votergejt”, pokušavajući da objasni zbog čega misli da je danas „teško je vreme da se bude novinar“. Ocenu je je izneo na radionici i konferenciji „Novinarstvo u eri interneta“ organizovanoj za partnerske stanice Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa. Naime, Kirbi je ukazao na važnost proveravanje činjenica, navevši kao primer potkovanu priču koja je u Americi dovela do smene jednog predsednika, a koja se odnosila na autentičnu aferu „Votergejt“.

Osvrnuo se potom i na takozvani vojvođanski „Votergejt“, odnosno na aferu koja je nastala nakon objavljivanja transkripta navodno prisluškivanog razgovora pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i Lidije Udovički iz kompanije "Kontinetal wind Serbia". U transkriptu je, naime, stajalo i da je Pajtić rekao da ga je „Kirbi obavestio da "Vučićev kum i direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović za Aleksandra Vučića svakoga meseca iznosi dva miliona evra".

„To je neko vreme bila vruća vest, zar ne? Povećala je tiraž. Pokazano je nešto što je navodno presretnuti telefonski razgovor između Lidije Udovički i Bojana Pajtića. Možda sam glup, ali nisam toliko glup da kažem nešto takvo. Dakle novinara, kada radite na priči, proverite i da li to ima nekakvog smisla.“

Kirbi je podsetio da su nekada u redakcijama postojala odeljenja za proveravanje činjenica, dodavši da danas toga očigledno nema.

„Samo jedne novine su pozvale ambasadu i pitale – da li je ambasador zaista rekao tako nešto? Odgovor je bio – ne! Bila je to veoma kratka izjava za štampu. Ne.“

Priča, i pored demantija, tu nije stala, rekao je Kirbi.

„Sada se vode diskusije na temu da li će Kori Udovički podneti ostavku, da li će ta ostavka biti prihvaćena i tako dalje. To je priča koja traje. Neko ju je probio, a vi morate da je pratite, da promislite kako će se razvijati, koje su mogućnosti. A ako ste medij koji pokušava da zaradi, morate da smislite i kako da privučete ljude.“

Kori Udovički
Kori Udovički

U danu kada je održana ova konferencija, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički na press konferenciji novinarima je izlagala planove o radu resora koji vodi. Odgovarajući na pitanja novinara, Udovički je rekla da će govoriti samo o svom radu i da nije važno sa kim je u srodstvu.

„Ne treba da ima veze ko je čija sestra. Diplomate su me juče na nekom prijemu pitale zašto se to pitanje kod nas uopšte postavlja. Da li zato što sam ja javna ličnost treba da govorim o nekome sa kim sam u srodstvu, a ko se našao u javnosti? Nema logike. Ja govorim o svom poslu. Imam podršku premijera, a verujem i da ću imati saradnju kolega u vladi. I to je ono što je najvažnije“, rekla je Udovički.

Kori Udovički nije odgovorila na pitanje da li je nudila ostavku, već je kratko dodala da ima puno poverenje u istražne organe.

XS
SM
MD
LG