Dostupni linkovi

Kirurg iz Foče suočen sa zločinima protiv bošnjačkih sugrađana


Veljko Marić
Veljko Marić

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Veljko Marić, kirurg iz Foče, koji je kao svjedok obrane pokušao prikazati kako nije bilo diskriminacije u tretmanu pacijenata nesrpske nacionalnosti u lokalnoj bolnici tijekom rata.

S druge strane, haško tužiteljstvo je suočilo doktora Marića s diskriminirajućom politikom i organiziranim napadima na nesrpsko stanovništvo Foče, zbog čega su mnogi završili u njegovoj bolnici, među njima i mala djeca.

Haška tužiteljica Grejs Harbur (Grace Harbour) suočila je svjedoka Marića s pogromom koji su doživjeli i njegovi kolege liječnici nesrpske nacionalnosti kada su snage bosanskih Srba preuzele 1992.godine Foču, općinu u kojoj je prema optužnici progon dosegnuo razmjere genocida. Iako je zbog uhićenja i zatočavanja medicinskog osoblja nesrpske nacionalnosti Marić tada uputio medijima javni protest i zahtjev za njihovim puštanjem, na suđenju je kao svjedok obrane pokušavao opravdati situaciju stvorenu od strane srpskih snaga.

„Ne samo muslimanski doktori bolnice, nego su i srpski iz straha ostavljali pacijente i bolnicu i tražili za sebe osobno rješenje i za svoju porodicu.“, skretao je s teme svjedok, potvrdivši tek na inzistiranje da je protestirao zbog uhićenja kolega 1992.godine.

Marić je pokušao prikazati kako su Bošnjaci i bosanski Hrvati napuštali Foču zbog straha i sukoba, a ne organiziranog progona kojem su bili izloženi. Zbog toga ga je tužiteljica Harbur podsjetila na neke od užasnih zločina nad cijelim obiteljima, čija su pojedina preživjela djeca dovezena potom njemu u bolnicu.

„Možete li potvrditi da se u ovim upisima vidi da je pucano na muslimansku djecu, prosjećne starosti od 10 do tri godine?“, ispitivala je tužiteljica, pokazujući listu pacijenata bolnice Foče u kojoj su zabilježena imena desetaka djece.

„To ja ne mogu vještačiti, nego reći da je to dijagnoza – (lat.) vulnus sclopetarium i da su upisana djeca. Piše u protokolu Softić – dijete“, odgovorio je Marić potvrđujući latinskim izrazom da se radilo o prostrijelnoj rani djeteta.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Marića

Pacijenti odvođeni i ubijani

Tužiteljica Harobor je pokazala i vojni dopis (Marka Kovača – Hercegovačkom koprusu VRS-a) koji pokazuje kako su i djeca dopremljena u fočansku bolnicu također smatrana zarobljenicima Vojske Republike Srpske, kao i mnogi civili zatočeni u više logora u općini.

Lista ranjene djece
Lista ranjene djece

„U ovom slučaju smo čuli dokaze da su naoružani stražari izveli nekoliko pacijenata iz bolnice i ustrijelili ih ispred bolnice. Je li to vrsta incidenata zbog kojih ste se Vi bojali da bi netko mogao nauditi toj djeci?"

„To nije istina, nitko nije izveden i ubijen iz bolnice.“, poricao je svjedok obrane Marić, govoreći samo o humanosti svoje bolnice u vrijeme rata, kao i tome da razumije svjedoke koji su pričali o ubijanju pacijenata, kao i „sve ljude koji su preživjeli sukob u Bosni i Hercegovini 1992-1995“ jer je i on, uz strah -„vjerovatno dobio i druge tegobe“.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se idući tjedan izvođenjem novih svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG