Dostupni linkovi

Ko bratunačkim malinarima skida kajmak?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Uprkos prošlogodišnjim poplavama i štetama na plantažama maline i kupine, poljoprivrednici u opštini Bratunac uspjeli su organizovati proizvodnju ovog jagodičastog voća. Uz podršku opštine u međunarodnih organizacija, obnovljene su i proširene plantaže maline, a mnogi su, uvidjevši persketivu u ovom biznisu, počeli da se bave uzgojem jagodičastog voća.

Da su uspjeli za jednu sezonu da obnove malinjake i uništene plantaže, poljoprivrednici iz ovog dijela Srednjeg Podrinja pokazali su izloživši svoje proizvode na štandovima Međunarodnog sajma Dani maline koji je nedavno održan u Bratuncu.

Slavica Lalušić iz okoline Bratunca napominje da je ovo perspektiva za većinu stanovnika koji imaju odgovarajuće površine obradive zemlje.

„Mi želimo predstaviti svoju proizvodnju, želimo podstaknuti ljude da se bave ovim poslom. Zaista se može dobro živjeti od toga. Može se proizvesti, može se samozaposliti onaj koji nema posao. Želimo i da se mladi uključe u proizvodnju malina, jer posla nema, fabrike su stale. Poljoprivreda je ta koja nam može biti budućnost", kaže Slavica.

Međunarodni sajam Dani maline
Međunarodni sajam Dani maline

Nužda je natjerala ljude da se počnu baviti malinarstvom, ali - isplati se ovaj posao, kaže Ivan Stojanović, uzorni malinar.

„Bavim se malinama od poslije rata. Pod zasadima maline i kupine imam oko šest dunuma. Ovaj sajam ovdje dobro dođe zato što su Srebrenica, Bratunac i Birač veća područja pod malinom. Znači, regija Birač – da nije maline, ne znam šta bi ovi nezaposleni radili. Većina porodica je zaposlena u svojim malinjacima i ide se na još dosađivanja, da dostignemo proizvodnju do tri hiljade tona na ovom području", objašnjava Ivan.

Malinari se moraju boriti protiv vremenskih neprilika, ali su nezadovoljni i načinom isplate premija.

Sreten Blagojević, osim toga, smatra da cijena maline mora biti veća.

„Upravo je tako. Sa tom cijenom nikad se nećemo zadovoljiti. Oko četiri i po marke treba da bude cijena, jer ove godine nemamo maline. Vidi od kud su. Zato se i takmiče sad ko će više od koga prevući. Dobro, prošle godine, pošto je bila poplava, nije bilo sajma. Ove godine i narednih, ovo će doći do ekspanzije, da se dokaže ko i kako može opstati. A poručio bih pojedinim otkupljivačima što su premiju, ustvari poticaj, davali pojedinim ljudima koji nemaju dva dunuma zemljišta pod malinom, već su oni to, preko nekoga koji nema sto struka, dali premiju od pet, šest hiljada maraka. To treba i Vlada i svi ostali da se zapitaju: ko to skida naš kajmak?", pita se Sreten.

Opština Bratunac se trudi da kajmak, ipak, ostane na ovom području.

Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine ističe se malinarstvu posvećuje velika pažnja od strane lokalne zajednice.

„Znamo da je malina jedna od najprofitabilnijih kultura za proizvodnju na našim prostorima, gdje ispunjavamo sve uslove – od sastava zemljišta, klimatskih uslova, iskustva kojeg posjedujemo tridesetak godina. Zbog toga Opština Bratunac i organizuje sajam i posvećuje sve više pažnje ovoj proizvodnji. Ove godine očekujemo da bi čista dobit trebala biti od devet do deset miliona maraka od proizvodnje jagodičastog voća, znači, ne samo maline, nego i jagode, kupine", kaže Nedeljko.

Da bi se postizali još bolji rezultati, opština nastoji animirati što više stanovnika da se počnu baviti proizvodnjom jagodičastog voća. To će se postići vlastitim, ali i sredstvima međunarodnih organizacija, kaže načelnik Mlađenović.

„Sa UNDP-om, Džaikom, Kerom, Ministarstvom poljoprivrede, inicirali smo proširenje ove proizvodnje, kao i izdizanje na viši nivo, s tim što ove godine nećemo vršiti nabavku sadnica, jer se pokazalo da su na tržištu i skupe i sumnjivog kvaliteta, već ćemo uraditi svoj rasadnik. Opština je već u proceduri kupovine 50 dunuma zemlje, a projekat će finansirati Džaika i UNDP, tako da za sljedeću sezonu možemo imati kvalitetne domaće sadnice. Takođe, u toku je projektovanje sistema za navodnjavanje za područje cijele opštine. Taj projekat će finansirati Svjetska banka u saradnji sa Ministarstvom, a Opština sufinansira sa petnaest posto", uvereava Mlađenović.

Uz nove mjere i unapređenje organizovane proizvodnje jagodičastog voća, opština Bratunac će iduće godine moći konkurisati sa svojim proizvodma i na tržištu Evrope.

XS
SM
MD
LG