Dostupni linkovi

Ko je kriv što srednjoškolci u Srbiji ne idu na ekskurzije


Srednjoškolci u Čačku, ilustrativna fotografija
Srednjoškolci u Čačku, ilustrativna fotografija

Srednjoškolci iz oko 70 posto škola u Srbiji ove godine neće ići na ekskurzije. Razlog je komplikovana procedura koja je počela da se primenjuje otkako je stupio na snagu novi zakon koji propisuje da se ponude za đačke ekskurzije obavljaju kroz postupak javnih nabavki. Dok u Ministarstvu prosvete kažu da nisu nadležni za ovaj slučaj, u Upravi za javne nabavke odbacuju kritike da je nova obavezna procedura uzrok smanjenog broja đačkih putovanja.

Učenici Ekonomske škole “Nada Dimić” iz Zemuna ove godine po svemu sudeći neće ići na ekskurziju. Mnogi od njih ne kriju razočaranje zbog toga:

Srednjoškolci o otkazivanju ekskurzija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Zakon o kojem pričaju naši mladi sagovornici zapravo je Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu prošle godine i propisuje da se prikupljanje ponuda za organizovanje đačkih ekskurzija obavlja kroz postupak javnih nabavki, umesto primenom Pravilnika Ministarstva prosvete.

O problemima sa kojima se srednje škole suočavaju govori Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole, koja je takođe ove godine odustala od ekskurzije:

“Zakon o javnim nabavkama predviđa da imate na računu pare ili neku garanciju za te pare kojima treba da se plati ekskurzija. A, znate da se pare dobijaju od roditelja”, kaže Saković.

RSE: Vi, dakle, treba unapred da tražite novac od roditelja?


Saković: "Tako je, ali kako da tražim od roditelja novac kad nemam ugovor, nemam ništa? Na osnovu čega i kome oni uplaćuju novac? Znači, nemoguće je skupiti toliko para i imati garanciju da će javna nabavka da se obavi.”

Drugi problem je, prema Sakovićevim rečima, Registar izmirenja novčanih obaveza (RINO), koji je uveden pre nekoliko godina.

“Za sva privredna društva važi da kad dobiju račun, moraju da ga namire u roku od 45 dana, inače su u prekršaju i dolazi do blokade. A, znate da cene ekskurzija nisu male, pa agencije daju otplatu na desetak rata. Što znači da te rate izlaze iz 45 dana”, kaže Saković.

Kako je nedavno saopštila Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA) – ove godine čak 70 posto srednjih škola u Srbiji neće organizovati ekskurzije.

"Ne postoji uputstvo koje bi škole mogle da koriste u pripremi ekskurzija, a u najvećem broju škola nema obučenih kadrova za to", naveo je u razgovoru za beogradske medije direktor JUTA-e Aleksandar Seničić.

On je dodao da su se ekskurzije ranije organizovale na osnovu pravilnika Ministarstva prosvete – po kome je bilo neophodno da se prikupe minimum tri ponude turističkih agencija, ali je, prema njegovom mišljenju, taj postupak bio jednostavniji za same ponuđače.

Negativne posledice malog broja ekskurzija odrazile su se, prema rečima direktora JUTA-e, na turistički sektor – na prevoznike i hotelijere – a najavljen je i veliki broj otpuštanja radnika u tim delatnostima.

No, u Upravi za javne nabavke Srbije odbacuju odgovornost za manji broj đačkih putovanja. Direktor Uprave Predrag Jovanović rekao je medijima da se na ovaj način smanjuje opasnost od sukoba interesa i sličnih zloupotreba:

"Primenom Zakona o javnim nabavkama prilikom nabavki usluga organizovanja ekskurzija obezbeđuje se transparentnost, što nije bilo moguće primenom uputstva koje je izdalo Ministarstvo prosvete", kazao je Jovanović agenciji Beta.

On dodaje da je, prema Zakonu o javnim nabavkma, otvaranje ponuda javno, pa ponuđač može da ima uvid u ponudu svojih konkurenata, kako bi se uverio da je ponuda ispunila sve zahtevane uslove i da je zaista najbolja.

U Ministarstvu prosvete, pak, kažu da nisu nadležni za ovaj slučaj. Kako nam je rekao Bogoljub Lazarević, iz ovog ministarstva, sada je na potezu Ministarstvo finansija koje je i donelo Zakon o javnim nabavkama.

“Verovatno da oko toga postoji dosta nejasnoća. Mi smo inače na sastancima insistirali pre svega da ‘roditeljski dinar’ – koji je namenjen samo za ekskurzije i ni za šta drugo – ne bude javno sredstvo plaćanja, odnosno da ne podleže Zakonu o budžetu. Međutim, dobili smo mišljenje Ministarstva finansija i mi kao državni organ moramo da se ponašamo u skladu s mišljenjem nadležnog ministarstva”, objašnjava Lazarević.

Milibor Saković kaže da se Društvo direktora škola Srbije obraćalo i jednom i drugom ministarstvu, ali dodaje da nije stigla pravovremena reakcija.

“Ako se nešto do novembra promeni – ako dobijemo neka druga uputstva i izuzmu se ekskurzije iz javnih nabavki – onda ćemo za 2015/16. planirati ekskurzije. U suprotnom, to će i dalje biti suspendovano, jer pripreme za ekskurziju kreću u prethodnoj školskoj godini za sledeću”, ističe Saković.

Nije sporno da je oblast đačkih ekskurzija potrebno urediti, ali ovakav rasplet ne bi odgovarao nikome, a ponajmanje tinejdžerima koji, poput našeg sagovornika, ovo vide kao nepravdu prema njima:

“To nije u redu stvarno. To je ukidanje prava učenika, to je jednostavno čist vandalizam.”

XS
SM
MD
LG