Dostupni linkovi

Koaliciono sporazumevanje o Vojvodini: Ko je žrtveni jarac?


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

Na inicijativu predsednika SVM-a Ištvana Pastora u Novom Sadu održan je sastanak o prevazilaženju političke krize u pokrajinskoj Skupštini. Razgovori, u kojima nisu učestvovali predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke, nisu doneli značajniji pomak. Prisutne stranke su se složile da je neophodno nastaviti politički dijalog.

Sudeći prema najnovijim dešavanjima u Skupštini Vojvodine vladajuća koalicija Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine podeljena je na dva bloka.

Jednu stranu predvodi SVM sa idejom o koncentracionoj Vladi dok drugu stranu čini DS sa NDS-om i sa Ligom koji trenutno odbijaju učešće u takvom političkom projektu.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je nakon sastnaka sa opozicionim strankama u utorak rekao da su se dogovorili da je neophodno nastaviti razgovore i pozvao je stranke koje nisu došle na sastanak da se pridruže pregovorima.

„Dogovoreno je da se razgovori nastave, dogovoreno je da u pripremama dodatnog kruga razgovora koji bi trebao da se održi za desetak dana, ja kao predsednik Skupštine imam inicijativu da vodim pozadinske razgovore sa jednim, drugim i trećim učesnikom, tražeći neko moguće rešenje koje bismo prezentovali na sličnom sastanku ali u punijem sastavu“, naveo je on.

Pastor je reagovao i na zahtev Lige da se on izvini zbog izjave koju je dao ranije, u kojoj je rekao da se nekima ne sviđa to što on “kao Mađar hrišćanin” pokušava da okupi sve političke stranke za isti sto.

Pastor kaže da on ne deli Skupštinu Vojvodine na nacionalnoj i verskoj osnovi i da Liga socijaldemokrata Vojvodine treba pažljivije da analizira njegov govor.

Predstavnik Srpske napredne stranke Igor Mirović nakon sastanka je rekao da je zapravo pala vojvođanska Vlada.

“Pokrajinska Vlada koju vodi Bojan Pajtić nema suštinski kapacitet da upravlja javnim poslovima koji su od značaja za Vojvodinu. U suštini Pokrajinska Vlada je pala i to je stav Srpske napredne stranke i važno je da se otvori dijalog o mehanzmima za izlazak iz krize koja je u ovom trenutku jasna i evidenta. Spremni smo za kompromis ali ne za truli kompromis već za onaj koji će značiti izbor nove Pokrajinske Vlade koja će u prelaznom periodu obavljati poslove od značaja za celu pokrajinu“
, naveo je Mirović.

U Demokratskoj stranci niko nije bio raspoložen da prokomentariše zaključke ovog sastanka.

Politikolog Duško Radosavljević smatra da to što DS, NDS i Liga nisu prisustvovali sastnaku šalje jasnu poruku SVM-u koji pokušava da u pokrajinsku koaliciju uvuče i Srpsku naprednu stranku.

„DS, NDS i LSV neće u koncentracionu Vladu i ovo je očegledna poruka. Tu se nastavlja jedna svojevrsna partija preferansa, u ovoj igri uvek su dvojica protiv trećeg i mene ne bi iznenadilo, da ako se nastavlja zaoštravanje odnosa, SVM bude žrtveni jarac koalicionom sporazumevanju o Vojvodini“, naglašava Radosavljević.

Politička kriza u Vojvodini traje već mesecima bez jasne naznake kada bi ona mogla biti okončana.

U potrazi za rešenjem Savez vojvođanskih Mađara predložio je formiranje koncentracione Vlade u kojoj bi učestvovale sve stranke u Skupštini Vojvodine. Ovu ideju, međutim, odbacili su predstavnici Lige, demokrata i NDS-a koji već duže vreme vode pregovore o koaliciji koja bi vodila pokrajinu.

XS
SM
MD
LG