Dostupni linkovi

Ulične borbe u Kobaneu, nastavljeni vazdušni udari


Eksplozije u Kobaneu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Eksplozije u Kobaneu

Sukobi ekstremista Islamske države i kurdskih boraca u Kobaneu nastavljeni su tokom dana, a međunarodna koalicija predvođena sa SAD izvela je više vazdušnih udara na položaje džihadista u ovom gradu.

Uprkos tome, "sve istočne delove, manje delove na severoistoku i područje na jugoistoku" Kobanea kontrolišu ekstremisti Islamske države, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Tračak nade stanovnika Kobanea koji su prinuđeni da svi zajedno, bez obzira na godine i pol uzmu puške u ruke, raspršio je turski ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekavši da Turska neće izvesti prekograničnu operaciju da bi pomogla da sirijski grad Kobane ne padne u ruke ekstremističke Islamske držve.

„Nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju. Razgovarali smo o tome... kada bude zajedničke odluke, Turska će izvršiti svoju obavezu“, rekao je turski šef diplomatije.

Oklevanje Turske da preduze akciju za spašavanje kurdskog grada iz koga već danima odjekuju eksplozije i nadiru kolone unesrećenih ljudi, i zatvaranje granice kako tamnošnji Kurdi ne bi mogli da pomognu svojim sunarodnicima, izazvao je krvave proteste širom Turske u kojima je poginula 21 osoba ljudi, za šta turski premijer Ahmet Davutoglu kaže da se mora odmah prekinuti

„Ne uvlačite sebe u haos ispunjavajući tako želje nekih krugova. Javni red će biti uspostavljane od strane državnih i bezbednosnih i bezbednosnih struktura“, proučio je predsednik turske Vlade.

S obzirom da je, barem za sada, isključena mogućnost direktnog uplitanja Turske u rat koji besni na njenim granicama, najviši zvaničnici ove zemlje razgovarali su sa čelnicima NATO-a o drugim mogućnostima kako bi se sprečilo napredovanje džihadista i zaustavili zločini nad stanovništvom u Siriji. Jedan od predloga odnosio se na stvaranje zaštitne zone između Turske i Sirije o čemu je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao sa turskim zvaničnicima u Ankari.

“Ne verujem da postoji jednostavan i lak način da se reše probleme koje ovih dana vidimo u Siriji i okolini Kobane. To još uvek nije bilo na stolu tokom bilo kog razgovora NATO-a, niti se oko ovog pitanja raspravljalo u NATO-u”, izjavio je Stoltenberg.

NATO s druge strane nastavlja da jača vojne kapacitete Turske, druge po broju vojske svoje članice, tako da što su već raspoređeni novi raketni sistemi tipa „patriot“ kao podrška prtivazdušnoj odbrani.

Za to vreme je za tri nedelje borbi oko Kobanea poginulo oko 400 ljudi, a više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku, pretvarajući ovaj do nedavno nepoznat grad u – globalni simbol stradanja.

XS
SM
MD
LG