Dostupni linkovi

Kolektivnom centru bez grijanja vlasti zabranile i grijalice


Doboj: Nema grijanja za stanovnike kolektivnog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Iako je grijna sezona u Doboju počela 15. oktobra izbjeglice i raseljene osobe koje žive u kolektivnom centru u Doboju još nemaju tople radijatore u svojim sobama. Uprkos tome iz Ministarstva za izbjeglica i raseljena lica RS stiglo im je upozorenje da u alternativnom smještaju ne smiju koristiti grijalice. U Gradskoj toplani kažu da će ovaj centar dobiti grijanje nakon što nadležni iz Ministarstva osiguraju struju na podstanici.

Milojka Pašalić ima 81 godinu. Sama stanuje u kolektivnom centru u Doboju. Ističe da je ogorčena na predstavnike Ministarstva za izbjeglica i raseljena lica RS zbog upozorenja da se ne smiju koristiti grijalice u ovom kolektivnom centru, iako centralno grijanje zbog majske poplave još ne funkcioniše u nekadašnjem Domu penzionera u Doboju.

„To nije red. To nije nikakvo ljudstvo. Čija su to posla? Prije tri noći bio mraz, noćas je bilo toplije, sva sam se bila ukočila. Ja sam sva mrtva. Nismo mi sa ulice. Ja nisam sa ulice. Ja sam lijepo živjela“, govori uplakana starica.

Naredba o zabrani korištenja grijalica
Naredba o zabrani korištenja grijalica

U kolektivnom centru u Doboju alternativni smještaj ima oko 150 porodica. Izbjegli i raseljeni korisnici privremenog smještaja ističu da im ujutro i tokom noći nije prijatno u hladnim sobama, te da je apsurdna zabrana korištenja grijalica zbog potrošnje struje koju plaća nadležno ministarstvo.

„Zima je, jašta je, evo smrzle mi se i noge, ruke, svukudam, nisam ja mlada. 86. godina je već nastala“, žali se Jovanka Milićević.

Ogorčen je i Milodrag Mijić.

„Znaš da nemaš grijanja, a napiše da ne smiješ koristiti struju, pa to su provokacije. Da je uživo neko došao ovdje iz ministarstva ja bih mu rekao to u lice - kako možeš to. To je toliki cinizam da stvarno ne možeš povjerovati“, konstatuje Mijić.

U hodniku kolektivnog centra sreli smo i Slavojku Lukić, majku djeteta sa posebnim potrebama koje koristi invalidska kolica.

„Izuzetno je teško. Dijete je bolesno. Hladno je. Okupati se ne može. Ovo je žalosno. Stvarno je ovo sramota malo veća“, priča Slavojka.

Stanovnici kolektivnog centra otvoreno kažu da se neće osvrtati na upozorenje entitetskog ministarstva o zabrani korištenja grijalica dok god ne budu imali centralno grijanje u svojim sobama.

„Ja sam rekla javno, nema Boga da će mi zabraniti, a nepokretne te što imam dvije bake, da vidim ko će im isključiti. Ja sam to njima rekla, da vidim ko će njima isključiti grijalice te, neće niko“ , kategorična je Gordana Đurić.

Predstavnik Ministarstva za izbjeglica i raseljena lica RS u Doboju Jovo Jović rekao nam je u telefonskom razgovoru da je službeno odsutan te da ne može precizirati kada će proraditi centralno grijanje u ovom kolektivnom centru.

U Gradskoj toplani pojašnjavaju da to neće biti moguće sve dok resorno ministarstvo ne osigura dovod struje do podstanice, koji nije u funkciji zbog majske poplave.

XS
SM
MD
LG