Dostupni linkovi

Komentari u Moskvi: Politička pozadina Putinove posete Beogradu


Plakati u Beogradu
Plakati u Beogradu

Dok se u Beogradu velika pažnja poklanja dolasku predsednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak u Beograd na vojnu paradu, u ruski mediji i javnost različito komentarišu dolazak predsednika Putina u Srbiju na vojnu paradu, zavisno od toga o kakvim krugovima je reč.

Andrej Šari, urednik u Ruskom servisu Radija Slobodna Evropa, kaže kako državna štampa i državni mediji, naravno, uvek prate svaki korak predsednika, te je za njih bilo šta da on kaže prvorazredni događaj, pa tako i poseta Beogradu.

Malo liberalne štampe koja je još ostala i neki demokratski mediji, navodi Šari, uopšte ne obraćaju pažnju na Putinovu posetu Beogradu, osim što, kaže Šari, "ironično komentarišu da srpska braća toliko vole Putina da su organizirali paradu na tri ili četiri dana pre nego što je godišnjica oslobođenja Beograda".

"Navode da je poseta kratka i da ima puki politički i ideološki sadržaj, te da nema nikakve ekonomske pozadine i šuška se da je za Srbiju bilo vrlo bitno da Putin dođe, da pokaže da Srbija ima takvog saveznika kao što je Rusija. S druge strane, naravno, jasno je da i za Putina, koji se našao u velikoj međunarodnoj izolaciji u zadnje vreme, ovo ima određenu važnost, bilo kakva demonstracija neke međunarodne veze, barem neko je uz nas u ovoj situaciji, barem neko razumije srpsku poziciju u pogledu Ukrajine i zategnutih odnosa sa Zapadom. I zbog toga u suštini je demonstracija toga da Rusija nije sama u svetu i to je možda najbitnija stvar koja se može reći o ovoj poseti“, komentariše Šari.

O tome da li je Putinova poseta Beogradu u senci njegovog odlaska u Milano, gde treba da se sretne sa zapadnim liderima, Šari kaže:

„Da, sigurno, kad govorimo o političkoj važnosti toga što se događa i na ovo ukazuje i vrlo kratka poseta Putina Beogradu, samo šest sati će provesti u srpskoj prestonici. Niko puno ne očekuje ni od susreta u Milanu, ali u svakom slučaju govore da je ovo mala diplomatska predigra u Beogradu, do toga da Putin dolazi u Italiju.“

XS
SM
MD
LG