Dostupni linkovi

Kompjuteri i penzioneri: Svaku pesmu znam da nađem na internetu


Jedna od "učenica"
Jedna od "učenica"

Dve godine u užičkoj biblioteci traje obuka za rad na kompjuteru, a isključivo je namenjena građanima starijeg životnog doba. Ni slutili nisu realizatori ovog projekata koliko će penzionere, bake i deke interesovati da nauče šta je to internet, vord, mejl, skajp, i kako se sve to koristi.

Radimo besplatno obuku naših starijih sugrađana za rad na kompjuterima, jer je to najugroženiji deo stanovništva kada je informatičko opismenjavanje u pitanju. Uvek imamo više prijavljenih osoba nego što možemo da obučimo. Smatra se u savremenom svetu da je najveći vid diskriminacije upravo informatička nepismenost”, kaže bibliotekarka Dragoslava Rodaljević.

Milan Matijević i Miljan Ćetković
Milan Matijević i Miljan Ćetković

Obuku izvode Milan Matijević i Miljan Ćetković, momci koji su odavno usavršili rad na kompjuteru, ali nažalost nisu stalno zaposleni. Svaki dan u užičkoj biblioteci angažovani su u okviru javnih radova da penzionerima pokažu kako da naprave svoju elektronsku adresu, koji klik, levi ili desni, kako da otkucaju tekst. Ima najrazličitijih situacija, kaže Milan:

“Mi smo tu da im na neki narodski način to približimo, da nemaju više strah kada sednu za kompjuter, da im jednostavno kompjuter ne bude bauk. Moram reći, početak im je mnogo težak, prva tri- četiri časa, dok ne shvate koji je klik u pitanju, da li u program ući sa dva leva klika, ili jednim desnim... E, kada savladaju te prve lekcije, internet im onda postaje jako zanimljiv.”

Jasmina Marković oduševljena je onim što je do sada naučila:

“Osećam se zaista sjajno, više nego što sam očekivala. Praktično, ja nisam imala ama baš nikakava znanja iz ove oblasti. Zajedno sa suprugom učim rad na kompjuteru, tako sada organizujemo vreme, sada imamo i našu elektronsku adresu.”

Slobodan mesec dana uči rad na kompjuteru. Moći će da sazna i nešto više o voćarstvu:

“Sve što sam ovde radio za mene je bilo novo, ja učim od početka. Evo, ja sada radim štampanje nekakvih slova, taj neki program, kako se zove, mislim vord. Beležim sve lekcije, i od početka smo prešli nekoliko: čuvanje teksta, otvaranje fajla i foldera... Evo, pišem sve u moju svesku. Ja sam zadovoljan. Bavim se voćarstvom, tako da na interenetu mogu nešto da otvorim iz te oblasti. Ja nikakav problem nemam sa tim što učim sada pod stare dane, učim dok sam živ. Mnogo mi je zanimljivo.”

Gordana Milošević završila je obuku u prvoj grupi. Sada je pravi majstor na kompjuteru:

“Ja ništa nisam znala kada sam prvi put sela za kompjuter. E, kada smo prve stvari naučili, svi u grupi smo se osećali fino, bili smo važni. A, ako me pitate šta mi je bilo najteže, to je bio prvi čas, neka nova tehnologija, sve na engleskom jeziku, to nama starijim licima malo teže ide, ali kada smo naučili da ‘otvaramo’ internet, bili smo kao omladinci, i znali smo da uradimo šta nam treba. Kao penzionerka najviše volim da gledam recepte za kolače, a ovi mladi treneri su me naučili da gledam na kompjuteru i neke televizijske serije koje sam propustila, ali i da slušam onu staru muziku dok je bila Jugoslavija. Svaku pesmu znam da nađem na internetu. I prijateljicama pokazujem.”

XS
SM
MD
LG