Dostupni linkovi

Konjevićeva inicijativa kao zanimljiv politički potez


Raško Konjević
Raško Konjević

Nakon definitivnog razlaza dugogodišnjih koalicionih partnera DPS-a i SDP-a, potpredsjednik manje Socijaldemokratske partije Raško Konjević ostao je u neuobičajenoj poziciji. Iako je njegova stranka prešla u opoziciju, on je i dalje ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića kojoj je njegova partija uskratila povjerenje.

Nakon punih 18 godina saradnje razmirice između vladajućih partnera DPS-a i SDP-a su eskalirale. Manji SDP je uskratio povjerenje Vladi Mila Đukanovića, a opstanak Vlade obezbijedili su glasovi poslanika Pozitivne Crne Gore.

Premijer Milo Đukanović saopštio je na sjednici Vlade u petak da namjerava da pokrene proceduru razrješenja ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

U čitavoj priči zanimljiva je pozicija potpredsjednika SDP Raška Konjevića koji, uprkos činjenici da se njegova stranka preselila u opoziciju, i dalje sjedi u Vladi – kao ministar unutrašnjih poslova.

Tokom skupštinske rasprave opozicija je Konjevića više puta pitala zašto ne podnese ostavku, a on je u četvrtak u intervjuu za TV Vijesti obznanio da je tu odluku prepustio premijeru i dojučerašnjem koalicionom partneru.

"Dakle, ja sam danas shodno ustavnoj proceduri uputio predsjedniku Vlade pismo konstatujući upravo da partija kojoj pripadam, kao što je svima poznato, nije dala povjerenje 40. Vladi. U tim okolnostima sam smatrao da je potrebno da se ispoštuje član 105 Ustava Crne Gore koji definiše proceduru razrješenja ministra u Parlamentu. To sam danas uputio predsjedniku Vlade i moje je očekivanje da će predsjednik Vlade u najkraćem roku uputiti prema Parlementu svoj prijedlog za moje razriješenje", naveo je Konjević.

Neven Gošović
Neven Gošović

Kakvu proceduru u ovom slučaju predviđa Ustav za RSE pojašnjava Neven Gošović, poslanik i član Zakonodavnog odbora u Skupštini Crne Gore.

"Saglasno članu 105 Ustava Crne Gore predsjednik Vlade može predložiti Skupštini da razriješi člana Vlade. Po podnesenom predlogu, saglasno poslovniku Skupštine Crne Gore, otvara se pretres, odlučuje se javnim glasanjem, a odluka se donosi većinom glasova svih poslanika", ističe Gošović.

Na pitanje šta će preduzeti i da li namjerava da u Vladi ostane ako premijer, nekim slučajem, ne pokrene inicijativu za njegovo razriješenje Konjević ovako odgovara:

"Naravno, okolnost može da bude ovakva o kojoj govorite. Meni ne pada na pamet da u političkoj ravni sjedim u Vladi za koju moja partija nije glasala. Ali, ne znam zašto neko ne bi namoj zahtijev pokrenuo tu proceduru, osim ako ne postoji većina. Mi želimo da još jednom provjerimo da li ta Vlada ima većinu u Parlamentu."

Raško Konjević
Raško Konjević

Da podsjetimo, Raško Konjević obavlja funkciju ministra unutrašnjih od posljednjih parlementarnih izbora 2012. Pored njega SDP je u Vladi Mila Đukanovića imao još dva ministra, Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, koji su nakon stranačkog kongresa, zbog neslaganja sa politikom lidera SDP-a Ranka Krivokapića, napustili stranku i formirali novu koja je na posljednjem skupštinskom glasanju podržala Đukanovićevu Vladu.

SDP je prije nego što je uskratio povjerenje Đukanovićevoj Vladi od premijera tražio da tu dvojicu ministara zamijeni novim kadrovima manje vladajuće stranke, ali je Đukanović to odbio.

Analitičar Stevo Muk za RSE kaže da Konjevićevu inicijativu za razriješenje upućenu premijeru doživaljava kao zanimljiv politički potez.

On smatra da je namjera da se prolongira rasprava u Parlamentu i da se izvede na čistac Pozitivna Crna Gora koja je Vladu podržala pod teretom optužbi da je iznevjerila birače čije je glasove na parlamentarnim izborima 2012. uzela kao opoziciona stranka.

"Najnovija inicijativa koja je potekla od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića govori po meni, prije svega, o odluci SDP-a da još jednom u parlamentu argumentovano porazgovaraju o ključnim političkim pitanjima, za što će rasprava o razrješenju biti samo povod. To je jedna stvar, druga je da SDP izvede svoju poziciju na čistac i ukloni sa sebe hipoteku stranke koja je jednom nogom u vlasti, a drugom u opoziciji", kaže Muk, te dodaje:

"I treća stvar, koja je možda najbitnija, jeste da se izvrši dodatni pritisak na Pozitivnu Crnu Goru kako bi ta stranka bila dovedena u situaciju da odluči o tome da li će i samo ući u Vladu, da li će dati svog čovjeka koji će zamijeniti ministra unutrašnjih poslova iz redova SDP-a što su oni do sada u nekoliko navrata, čini mi se, odlučno odbijali. Ili će tek njena podrška vladi ostati na nivou neke manjinnske podrške drugima partijama predvodjenim DPS-om."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG