Dostupni linkovi

Konjic i Jablanica: Dani evropskog naslijeđa


Izložba o stećcima
Izložba o stećcima

Federalno ministarstvo kulture i sporta, ovogodišnju, 18. manifestaciju "Dani evropskog naslijeđa" organiziralo je u općinama Konjic i Jablanica.Tim povodom u ovim općinama upriličeno je niz sadržaja koji su imali za cilj promociju kulturne baštine BiH.

Domaćini ovogodišnje tradicionalne kulturne manifestacije „Dani Evropskog naslijeđa - kulturno historijsko naslijeđe i razvoj lokalne zajednice“, bile su općine Jablanica i Konjic.U Jablanici je promoviran godišnjak Federalnog ministarstva kulture i sporta „Naše starine“.

„U sastavu publikacije naših starina, naći ćete dva pamfleta o rehabilitaciji i revitalizaciji naše kulturne baštine, a koji su se implementirali u sklopu Ljubljana Procesa 2 i projekta Stolec. Oba su započeta 2011. godine i predstavljaju zajednički projekat Evropske komisije i Vijeća Evrope. Želja nam je da nastavimo sa prezentiranjem radova u oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.“, rekla je direktorica Zavoda za zaštitu spomenika, Lidija Mičić.

Upriličena je i svečana dodjela povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, a među dobitnicima su i „Rukotvorine“, tradicionalna drvorezbarska radionica iz Konjica.

Predstavnici "Rukotovorina", dobitnici povelje
Predstavnici "Rukotovorina", dobitnici povelje

„Moj život je utkan u drvo, u rezbarstvo. Povelja znači priznanje ovog mog dosadašnjeg rada.“, kaže predstavnik „Rukotovorina“, Besim Nikšić. Adem Nikšić iz te organizacije dodaje da „i u Konjicu ima vrijednih stvari, pogotovo nakon kandidature konjičkog drvorezbarstva na svjetsku listu UNESCO-a, tako da nam je to neka satisfakcija za daljnji rad i nadamo se da ćemo u tome i da uspijemo.“

U okviru obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa“, tradicionalno se organizuje i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz Federacije BiH. Izložba najboljih radova predstavljena je u Jablanici. Šefica kabineta resornog federalnog ministra, Azra Lojo-Hajro, kaže da je „ovogodišnji program je okupio preko 400 radova. Domaćini naše manifestacije u Jablanici je i srednja škola. Mislim da je to izuzetna prilika da se mladi iz drugih krajeva upoznaju sa kulturnom i prirodnom baštinom jablaničkog kraja.“

U Domu kulture u Konjicu predstavljena je izložba o stećcima

„Govorili smo o koncepciji, ne same izložbe, nego nominacije. To znači da su stećci mnogobrojni, interkonfesionalni, da su se pod stećcima sahranjivali iz sve tri vjere koje su u to doba postojale, da su ukrasi takvi i likovni izraz na stećcima je takav, kao i oblik samih stećaka, da se uopće ne prepoznaje, ukoliko nije u natpisu napisano, ko je koje vjere.“, rekla je mr. Lidija Fekeža Martinović.

Posetioci izložbe o stećcima
Posetioci izložbe o stećcima

Izložba je pripremljena kao promotivna aktivnost za zajedničku kandidaturu stećaka pod nazivom „Zajednička nominacija stećaka na UNESCO-vu Listu svjetske zaštićene baštine“. Nominacija obuhvata izbor od 4.100 stećaka, dodaje mr. Lidija Fekeža Martinović.

„Ovo je 30 nekropola, znači – tri iz Srbije, tri iz Crne Gore, dvije iz Hrvatske i 22 iz Bosne i Hercegovine, kao najvećeg reprezenta. One su tako izabrane da budu poveznica sa susjedstvom, sa Hrvatskom, sa Srbijom, sa Crnom Gorom.“

Podsjećamo, manifestaciju „Dani evropskog naslijeđa“ od 1991. godine tradicionalno organiziraju evropske zemlje. Utemeljena je od strane Vijeća Evrope - Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG